Znanstvenici iz Instituta Ruđer Bošković i istraživači iz Belupa iduće će tri godine raditi na projektu vrijednom 9 milijuna kuna.
Znanstvenici iz Instituta Ruđer Bošković i istraživači iz Belupa, jedinog regionalnog proizvođača kliničke prehrane, iduće će tri godine raditi na projektu vrijednom 9 milijuna kuna. Kako donosi HTV-ov Dnevnik, razvijat će nove inovativne formule za medicinske potrebe, s posebnim naglaskom na prehranu bolesnika koji trebaju pravodobnu i kvalitetnu pojačanu prehranu kako bi bolje podnijeli liječenje...
Novim projektom na Ruđeru pokušat će ublažiti jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj - poremećaje u prehrani.
- Glavni uzrok smrti u RH su bolesti krvnih žila i srca i tumorske bolesti. One su izravno povezane s problemima u prehrani. To znači da pacijenti oboljeli od tih bolesti zahtijevaju dugotrajno i skupo liječenje, kaže voditeljica projekta dr. sc.
Marijeta Kralj, Institut Ruđer Bošković.
I stopa dijabetesa veća je u Hrvatskoj nego u ostalim novim članicama EU-a.

Svim takvim pacijentima, pokazalo se, samo pravodobna nutritivna terapija kliničkom prehranom, tzv. enteralnom hranom, može skratiti liječenje i poboljšati opće stanje.
- Ovim projektom nadamo se generirati neke nove proizvode koji će biti prikladniji za mediteranski tip prehrane, a s druge strane optimalni bolesnicima koji takav vid prehrane trebaju, kaže dr. sc.
Lidija Brkljačić sa Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, IRB.
Projekt je vrijedan više od 9 milijuna kuna, od kojih 6 milijuna stiže iz fondova EU-a, za novu opremu i suradnike. Provode ga u suradnji s tvrtkom Belupo, jedinim regionalnim proizvođačem kliničke prehrane. No najveća vrijednost, ističu ruđerovci, bit će novi recepti koje će zaštititi patentom.
- Jedna koja je namijenjena zdravoj populaciji koja možda ima malo problema s malnutricijom, druga formulacija za oboljele od dijabetesa, treća za onkološke bolesnike, objašnjava koordinatorica projektnog tima dr. sc.
Ivanka Jerić, Institut Ruđer Bošković.
Iza projekta ostat će i nutricionističko savjetovalište za sve koji žele naučiti više o pravilnoj prehrani.