Veliko srce istarskih vatrogasaca

Među mnogim vatrogascima koji ovih dana pomažu na područjima pogođenima potresom, nalaze se i istarski. Njihovo je odredište potresom gotovo posve razrušena Petrinja.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ "Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike"
➡️ HRT-ov novinar još je '98. upozoravao na lošu obnovu

Porušena Petrinja ni s vremenom nema sreće. Na grad bez krovova padaju velike količine kiše. Istarske smo vatrogasce zatekli u Gajevoj ulici, kojom dominira velika dizalica. Ova je smjena stigla prethodnog dana, i već su intervenirali na dvadesetak kuća.

- Posla imamo non-stop. Uklanjamo dijelove građevina, najčešće dimnjake kojima prijeti urušavanje u objekt ili pak padanje na ulicu koje bi moglo izazvati neke daljnje posljedice, kaže Serđo Šilić, zapovjednik JVP-a Pazin.

Sedamnaest istarskih vatrogasaca podijeljeno je u tri ekipe, i rade kao na traci. Na jednom od petrinjskih krovova poginuo je volonter. Grad se još uvijek trese, krovovi su klizavi od kiše.

- Zna biti straha, ali imamo dobru obuku, i puno vježbamo, pa svedemo to na minimum. Ali uvijek se može desiti. Uvijek strah postoji, ali ga se prevlada. Zato i jesmo vatrogasci, kaže Karlo Alfeo, vatrogasac iz Poreča.

Čekaju iz mnoge kuće i posao će, na žalost, potrajati.