Iskustvo mladih liječnika na stradalom području

Na potresom pogođenom području među prvima je bio tim varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu. Iskustvo je to koje mladi liječnici dugo neće zaboraviti. Na potresom pogođenom području među prvima je bio tim varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu. Iskustvo je to koje mladi liječnici dugo neće zaboraviti.

Liječnica Maja Svetec i tehničar Mario Matoc dio su ekipe varaždinske Hitne koja je pomagala kolegama na potresom pogođenim područjima. Tijekom 24-satnog dežurstva imali su dosta intervencija.

- Imali smo nekoliko intervencija koje su vezane uz psihološko stanje pacijenata, dosta su svi potreseni, čekaju svaki zvuk, svaki šum, asocira ih na potres, ali imali smo i konkretne situacije, moždane udare, govori Maja Svetec.

Iako se svakodnevno susreću sa stresnim situacijama, slike koje su tamo vidjeli, svjedoče, pratit će ih cijeli život.

- Situacija je dakako teška, od toga što vidite da je sve porušeno, njihovo stanje i zaista im treba pomoć, pogotovo našim kolegama u radu, ističe Matoc.

Unatoč tomu, tijekom svojega rada stekli su mnoge prijatelje.

- Normalno da smo stekli nova poznanstva, kolege su zahvalni na pomoć, i odazvat ćemo se kad to bude potrebno, govori Mario Matoc, medicinski tehničar.

- Kad se to dogodilo, gledam to sa svojeg osobnog stajališta želja čovjeka je da pomogne i mi smo odlučili da pomognemo kako najbolje znamo a to je svojim radom, govori Svetec.

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije među prvima je priskočio u pomoć.

- Naše ekipe su bile i prvi dan. Jedna ekipa je bila i jedan sanitet i još će kao ispomoć kolegicama i kolegama ići 27, 28 i 29. pomoći dolje kolegama, govori Mladen Smoljanec, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Ovi timovi spremni su uskočiti i pomoći, kad god bude potrebno.