HNK Zagreb: Burna sjednica Kazališnog vijeća

Disonantni tonovi obilježili su jučerašnju sjednicu Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK. Predstavnici zaposlenika i umjetnika napustili su sastanak na kojem se trebalo raspravljati o optužbama na račun intendantice Dubravke Vrgoč, a vezano za provođenje epidemioloških mjera u kazalištu.


➡ HNK Zagreb: ministrica o optužbama na račun intendantice
➡ Sindikalni povjerenici HNK: Za smjenu intendantice 69,67 posto zaposlenih
Reakcije na krizu u zagrebačkome HNK-u
Sindikalni povjerenici HNK traže smjenu intendantice
Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?

Nakon što su predstavnici sindikata zagrebačkog HNK jučer objavili rezultate ankete prema kojima je većina zaposlenika za ostavku intendantice Vrgoč, održana je burna sjednica Kazališnog vijeća koju su napustili predstavnici zaposlenika i umjetnika.

Vijeće je, naime, još jednom razmotrilo financijski plan i program donesen u srpnju, uvećan za 700 tisuća kuna za dokup staža baletnim umjetnicima, a o zatraženoj ostavci intendantice nije se uopće raspravljalo.

Predsjednik Kazališnog vijeća HNK Zagreb Duško Ljuština objašnjava da to nije tema za Kazališno vijeće, niti je Kazališno vijeće za to nadležno.

- Nadležni su gradonačelnik Zagreba i ministrica kulture i medija. Iz razgovora s ministricom znam da će ona za naredni tjedan, ukoliko se nešto ne poremeti, tražiti sastanak s gradonačelnikom. Na taj će sastanak biti pozvan predsjednik Kazališnog vijeća i predstavnik Radničkog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta. Nakon toga dat će se izjave za medije i, nadam se, ova priča bit će završena, ustvrdio je Ljuština.

Ljuština je dodao da su sjednicu normalno završili uz iskričave tonove koje je ocijenio kao sastavno dio takvog posla.

Predstavnica umjetnika HNK Zagreb Željka Pulig Barišić nazvala je, pak, istup predsjednika vijeća Ljuštine na sjednici – neprimjerenim.

- Predstavnik svih zaposlenika Kovač i ja smo nakon neprimjerenog istupa predsjednika vijeća napustili sjednicu Kazališnog vijeća. Osim toga, bilo nam je vrlo neprihvatljivo to što na sjednici Kazališnog vijeća na dnevni red nije bila uvrštena goruća problematika našega kazališta, a to je izjašnjavanje svih zaposlenika o ostavci intendantice Vrgoč, rekla je Željka Pulig Barišić, predstavnica umjetnika HNK Zagreb.