Riječki lutkari lani osvojili čak 14 nagrada

Unatoč pandemiji za Gradsko kazalište lutaka Rijeka protekla godina s čak 254 izvedbe bila iznimno uspješna. Pozornice su im, osim kazališne, bile i riječki kvartovi,a ovjenčani su s čak 14 nagrada.

Najviše nagrada osvojile su predstave ‘Flekavac’, ‘Sretna kućica’ i ‘Krpimirci’. Unatoč tomu što predstavu, ovih dana, može pogledati samo 16 gledatelja, riječki lutkari pripremaju nova iznenađenja.

- Već pomalo i najavljujemo predstavu 'Dobar tek'. Riječ je o predstavi koja se radi s inozemnom autorskom ekipom, našim kolegama iz Slovenije, koja se već produkcijski započela raditi u prošloj godini, a sada je u svojoj završnoj fazi. Premijera će biti 5.veljače, najavljuje ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Najnagrađivanija predstava prošle godine je ‘Flekavac’, koja je dobila pet nagrada na festivalu PIF, četiri na 23. susretu profesiononalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, u kategoriji lutkarske predstave ili predstave za djecu i mlade.

Predstava ‘Sretna kućica’ dobila je nagradu Zlatna žirafa na festivalu 31. Poletni lutkovni pristan u Mariboru, kao najbolja predstava u cjelini po ocjeni publike, a predstava ‘Krpimirci’ dvije nagrade stručnog žirija na 13. Festivalu hrvatske drame za djecu ‘Mali Marulić’ u Splitu.

GKL Rijeka prošle godine, unatoč vrlo nepovoljnim okolnostima, izvelo je svih predviđenih pet premijera, među kojima su neke bile produkcijski jako zahtjevne i nastajale su u koprodukcijama s drugim kućama.

Tri premijere bile su u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, a GKL Rijeka organizirao je ili sudjelovao u organizaciji dvaju festivala u 2020. godini i to dječjeg festivala Tobogan i jubilarne 25. revije lutkarskih kazališta u Rijeci.

- GKL Rijeka će 20. siječnja izvesti predstavu ‘Sretna kućica’ samo za djecu iz potresom pogođenih područja, koja su privremeno s obiteljima smješteni u Rijeci, rekla je Lupi Alvir.