Međimurski HGSS za pomoć Sisačko-moslovačkoj županiji

Među prvima koji su stigli na potresom pogođena područja bili su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Otada u timovima odlaze u Sisačko-moslavačku županiju kako bi iz dana u dan pomagali unesrećenima.

➡️ Vukovar za Banovinu
➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Jakominić: Sustav je na Banovini trebao brže i bolje reagirati

U prvim satima nakon razornog potresa ključno je bilo pronaći osobe pod ruševinama.

Tog su dana ova i druge njuškice locirale šest osoba. Gospodin Miodrag Novosel među prvima je stigao u Petrinju.

- Svaki tim je dobio svoj zadatak, ne znajući što ga čeka na terenu, uglavnom se ulazilo u nepristupačna područja u tom djelu gdje osim nekakvih terenskih vozila se nije moglo doći do ljudi, a trebalo je reagirati što prije, rekao je Miodrag Novosel, tajnik HGSS-ove stanice Čakovec.

U ovoj, kao i svim dosadašnjim akcijama, organizacija je pola posla, kaže Nikola koji je aktivan član čakovečke stanice punih sedam godina. Podijeljeni su u dva tima - logističare i "visince" koji otklanjaju opasne dimnjake ili pak oštećene zvonike sakralnih objekata u čemu je i sam sudjelovao.

- Na dan mislim da je nekakav prosjek skidanja oko 60-70  dimnjaka. Potresi cijelo vrijeme tresu. Logistika svim nemoćnim ili onima koji nemaju prijevoz do grad donosi stvari, od hrane pa sve do lijekova, govori Nikola Želimorski, član HGSS-ove stanice Čakovec.

Od njih se očekuje da budu čvrsti stupovi na terenu - stoga nema mjesta panici i strahu.

- Pokušavamo što je moguće više pomoći tim ljudima i biti čvrsti, biti zabavni u nekim situacijama. S klincima malo popričati. Ja sam odrecitirao pjesmicu jednoj curici. Pokušavamo izvući iz svega toga nešto najbolje, naglašava Nikola.

Po mraku, snijegu, tijekom poplave ili potresa. Uvijek na raspolaganju - svima nama.