Održan virtualni književni mini-maraton u Booksi

Širok dijapazon - od poezije, preko hit romana do stripa - pokrio je peti Sandorfov mini maraton. Ovaj put Booksa je bila središte virtualne pozornice na koju su se uključivali trenutačno popularni pisci iz više zemalja, a publici su donijeli izvrstan presjek suvremenih europskih naslova.

Svjetski glasovita islandska autorica Auđur Ava Ólafsdóttir donosi roman ‘Hotel tišina’ koji je prema riječima urednika Darka Milošića posebno prikladan za ovo teško vrijeme.

- Govori u čovjeku koji doživljava užasno stresne trenutke u životu. Žena ga napušta, saznaje da mu kći zapravo nije biološka kći, majka mu je u staračkom domu dementna, dugo nije imao nikakvih ljubavnih odnosa, i zapravo se namjerava ubiti, kaže Milošić.

Spisateljica Auđur Ava Ólafsdóttir, pak, ističe da je to knjiga o osobnom obnavljanju junaka.

- To je priča o preživljavanju koje je prema mom mišljenju mnogo zanimljivije od umiranja, objašnjava islandska književnica.

Iz tople se Grčke u maraton se uključio pjesnik Thanos Gogos kojem sadašnja izolacija teško pada. U knjizi pjesama ‘Glasgow’ prisjetio se, kaže, dobrih starih vremena.


- Posebnom suosjećam s ljudima pogođenima potresom. Osjećam jaku povezanost s Hrvatskom. Posjetio sam Sisak, Varaždin, Zagreb, Split i prekrasni otok Mljet. Ovu knjigu pjesama napisao sam u svojim dvadesetima kada sam mnogo putovao Europom, rekao je Gogos.

Kako ističe osnivač Sandorfa i organizator mini-maratona Ivan Sršen, Sandorf uvijek pokušava sakupiti europske bisere.

- Vrijedno je za svaki jezik, za svaku kulturu prevesti djela s jezika s kojih još knjige nisu bile prevođene, na primjer litavski i latvijski, ističe Sršen.

Izdvojimo još knjigu ‘Piramide dana’ litavske književnice Daine Opolskaitė i izvrstan strip ‘Surovi grad’ Declana Shalveya. Naposljetku, ostaje želja da na idućem maratonu europske zvijezde opet upoznamo i licem u lice.