Let 3

30.01.2023.

16:36

Autor: HRT

Let 3

Let 3

Foto: Dario Njavro / HRT

Od samih početaka 1986. Let 3 se izborio za status jedinstvene pojave na tadašnjoj jugoslavenskoj rock-sceni, a u više od tri desetljeća rada grupa djeluje kao trajni “ground breaker”. Na različite načine neprestano ulaze u nova područja izražavanja, iskazuju ono što širi društveni slojevi, ali i rock-miljei doživljavaju kao neobično, često još i divlje, “primitivno”, provokativno.

Prvorazredna rock-atrakcija, vrhunski tekstovi, iznimna energija, performerska perfekcija, specifičan zvuk u stalnom razvoju, smisao za humor i vizuale, izazovnost, drastičan iskaz senzibiliteta i estetike koja izlazi izvan granica rock-scene, pa i područja društveno prihvatljivoga.

Razvijajući se glazbeno, tematski, interpretativno i konceptualno, grupa se od indie rock-benda pretvorila u uvaženu instituciju koja se izražava na više razina - snimljenom glazbom, spektakularnim koncertima, svojom ukupnom sceničnošću, putem javnih performansa, manifesta i skandala.

Galerija
Let 3 , Foto: Dario Njavro/HRT
Let 3 , Foto: Dario njavro/HRTLet 3 , Foto: Dario Njavro/HRTLet 3 , Foto: Dario Njavro/HRTLet 3 , Foto: Dario Njavro/HRT

Na prostoru jugoistočne Europe Let 3 jedina je rock-skupina čiji neglazbeni istupi izazivaju kontinuiran interes medija i šire javnosti. Posebno mjesto unutar popularne kulture ove regije zaslužuju zbog nekoliko različitih kvaliteta koje se dopunjuju u njihovu radu.

Iznimna performerska snaga – koncerti grupe nenadmašna su svetkovina energije, humora, vrhunske svirke, uigranosti teatarskih i varijetetskih elemenata, što se stapa u unikatni show program koji melje sve pred sobom.

Umjetničke akcije – kroz provokativne manifeste, perfomanse, javne akcije, pornografske igrokaze itd. grupa pobuđuje žestoke emocije najširih slojeva naroda u više država ex Yu. Jedan od “instrumenata” skupine su masovni mediji, putem njih plasiraju i intrigantne umjetničke koncepte, vulgarne skečeve i javne inicijative koje katkad prelaze granicu tolerancije i najtolerantnijih slojeva društva.

Glazbena progresija – u strogo glazbenom izričaju Let 3 je jedina velika rock-skupina na ovim prostorima koja se kontinuirano razvija iz albuma u album, čiji je svaki diskografski projekt plod kompetentnog istraživanja forme i sadržaja. Osim stalnoga glazbenoga razvoja, Let 3 plasira i nenadmašne vizualne ideje, stylinge, fotografije, videospotove…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!