14:29 / 11.06.2014.

Autor: Jelena Barukčić

Avantura na dva kotača

Jelena Barukčić

Jelena Barukčić

Foto: - / -

Vožnja bicikla u Zagrebu pravi je izazov. Bio bi to glavni zaključak mog dosadašnjeg iskustva na tom vozilu. Nije jedini problem što gradske ulice nisu prilagođene biciklistima, već također mentalni sklop nekih biciklista i većine ostalih sudionika prometa.

Da budem fer, situacija za bicikliste je ipak malo bolja nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina, kad su Zagrepčani opet počeli otkrivati bicikle. Postoji puno više biciklističkih staza, mjesta na kojima se bicikli mogu ostavljati i veća je svijest o činjenici da biciklisti postoje. Doduše, neke od staza pravi su parkur, s obzirom na rupe u asfaltu ili broj pješaka koji ne mare previše za žute crte – ali ne budimo uvijek prekritični, postoji boljitak.

Biciklist manje vrijedi?

Ipak, zbog nekih događaja povezanih prvenstveno s nevjerojatnim ljudskim ponašanjem, pomalo gubim volju za gradskim pedaliranjem. Jer baš nikad ne znaš na koga ćeš naletjeti. Prije nekoliko mjeseci tako sam svjedočila situaciji u kojoj je automobil pri skretanju na zebri pokupio biciklisticu.

Srećom, brzine nisu bile velike pa gospođa nije zadobila teže ozljede. Moram priznati da je i sama bila djelomice kriva jer nije dobro provjerila ide li joj auto iza leđa. No ono što me potpuno razbjesnilo jest da je vozač bez razmišljanja i zastajanja samo produžio. Zapisali smo registraciju i proslijedili je policiji -  iskreno me zanima je li bilo kakvih posljedica za tu nehumanu osobu.

Road rage na biciklistički način

Prije nekoliko tjedana uslijedio je drugi šok. Usred bijela dana došlo je do okršaja dvojice biciklista. Jedan se zabio u drugoga, stražnji je pao s bicikla ravno u grmlje, prednjem se nije dogodilo ništa. Potom je žrtva pada počela vikati na drugog biciklista, psovati. A onda je uslijedila scena iz filma: verbalno napadnuti biciklist ošamario je ovog drugoga. Trčao je za njim kad mu je pokušao pobjeći, udarao ga šakama i nogom, bio je potpuno gluh na povike prolaznika. U jednom trenutku vratio se do bicikla suparnika, podigao ga i svom snagom zavitlao prema njemu. Pritom je skoro pogodio prolaznicu.

Ne smijem zaboraviti napomenuti da je na biciklu kratkofitiljnoga gospodina bilo pričvršćeno sjedalo za dijete. Naravno, smatram da je biciklist koji se zabio u onog ispred sebe krivac. Isto tako smatram da su psovke apsolutno nepotrebne. Ali ništa ne opravdava zvjersku agresivnost. Nadam se da dotični probleme kod kuće ne riješava na ovakav način.

A tako je jednostavno...

Takve scene za vrijeme života i kasnijih posjeta Njemačkoj nikad nisam doživjela. Ne kažem da se ne mogu dogoditi, ali eto, ja ih nisam vidjela. Bez idealiziranja, razlog je tomu što je tamo biciklistička kultura na jednoj potpuno drugoj razini.

Primjerice, mi u Hrvatskoj nikako da shvatimo da ne trebaju samo vozači i pješaci malo više pažnje obraćati na bicikliste u prometu, već i sami bicklisti moraju naučiti neka pravila koja za njih vrijede.

Kao osnovnoškolka u Njemačkoj, u četvrtom sam razredu pohađala tečaj za bicikliste. U školskom dvorištu dobili smo bicikle, kacige, po podu su bile iscrtane staze, postavljeni čunjevi. I učili smo kako se treba ponašati u prometu. Na kraju tečaja morali smo polagati ispit i dobili smo vozačku za bicikliste.

Ako djecu u hrvatskim školama učimo plivati, zašto je problem naučiti ih voziti bicikl u skladu s prometnim pravilima? Oboje je važno za sigurnost i njih samih i okoline. Stvarno je jednostavno, potrebno je samo malo dobre volje i vremena.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći  i njemačku verziju bloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!