13:07 / 13.02.2019.

Autor: Mladen Iličković

Biomasni ugovori

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj se godišnje proizvede 300 tisuća tona drvenog peleta no upotrijebi se svega 15 posto.
Oko 40 posto šumske biomase koje posijeku Hrvatske šume (HŠ) odlazi u elektrane-toplane koje njezinim spaljivanjem proizvode električnu i toplinsku energiju ili se iz njih proizvode peleti koje uglavnom Italija spaljuje kako bi papirnato smanjila svoje emisije. U Hrvatskoj se godišnje proizvede 300 tisuća tona drvenog peleta no upotrijebi se svega 15 posto.

Ovih dana HŠ su raspisale natječaj javni poziv za 265 tisuća tona drvne sječke ili ogrjevnog drva. Ti su trupci ugovoreni s 20 poduzetnika koji nisu dostavili uporabne dozvole za nove elektrane u kojima bi to drvo spaljivali.

No postoji jedna mutnija pozadina te priče. Bivša je uprava Hrvatskih šuma, za vrijeme stolovanja matematičara Ivice Pavelića potpisala ugovore (među njima je i ovih gore spomenutih 20) u kojima se cijena drvne sječke svake godine usklađivala prema indeksu potrošačkih cijena. Što znači da su u godinama deflacije, kad su potrošačke cijene padale, poduzetnici, koji proizvode električnu energiju koju prodaju po povlaštenim cijenama, trebali platiti i manje od prethodnih godina. U međuvremenu je sječka skočila s 26 na 46 eura po toni.

Vrijednost je raskinutih ugovora 1,2 milijarde kuna za razdoblje od 14-15 godina, pa je u toj odluci sigurno sudjelovao bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Oni su legalni no nije jasno, ili ipak jest, zašto su imali klauzulu s tako skromnim porastom cijene kad je u cijeloj Europi rasla cijena i potražnja za drvnom sječkom. Tim više što su prije njih potpisana dva ugovora koja su imala godišnju korekciju cijene prema onoj na tržištu.

Uglavnom ugovori su bili jako povoljni za poduzetnike ali s novom godišnjom korekcijom prema cijeni na tržištu ostat će prostora za zaradu. Navodno je protiv novih ugovora jedan francuski investitor pokušao intervenirati prilikom nedavne posjete našeg premijera Francuskoj. Iz Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase CROBIOM upozoravaju na jednostrano raskidanje ugovora, a iz Hrvatskih šuma da je u nekoliko slučajeva bilo produljenja rokova za isporuku uporabnih dozvola.

CROBIOM se usto žali kako isporučena drvna sječka nema dogovorenu vlagu od 35 već ponekad i 55 posto pa je treba sušiti. Udruga blago prijeti tužbama no mislim kako do njih ipak neće doći jer je poduzetnicima bitno imati dobre odnose s državnom tvrtkom koja ih opskrbljuje energentom. Hrvatske šume će navodno ponuditi i prodaju grana manjih profila jer postoji velik interes za drvnom sječkom.

Naravno nije sve idealno jer će postojati oni kojima će se cijena korigirati prema rastu potrošačkih cijena te drugi koji će je plaćati prema stanju na tržištu no državna tvrtka će ipak zarađivati nekoliko stotina milijuna kuna više. E sad…


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!