09:28 / 22.07.2016.

Autor: Cody Brown

Bol

Foto: Cody Brown

Foto: Cody Brown

Foto: - / -

Zlatni rat izgleda poput pješčanog komadića raja koji strši u more. Dobro je da je Zlatni rat božanstven, jer se ostatak Bola ponekad doima kao turističko čistilište.

Naša sljedeća postaja je Bol na Braču. Mnogi smatraju da Bol ima najljepšu plažu u Hrvatskoj. Zlatni rat izgleda poput pješčanog komadića raja koji strši u more. Dobro je da je Zlatni rat božanstven, jer se ostatak Bola ponekad doima kao turističko čistilište.

Po meni, privlačnost Dalmacije, a osobito dalmatinskih otoka, nije u ljepoti tog kraja, već u njegovoj bezvremenosti. Kada posjetite neki tamošnji otok, čini vam se da možete osjetiti dah prošlih vremena i zapaziti obrise povijesti od prije nekih 100, 200, 400 godina. Pod takvim dojmovima, svako mjesto urezat će vam se u pamćenje, što inače baš i nije slučaj u doba modernog turizma.

Naravno, na susjednom Hvaru naići ćete na precijenjeni sladoled i preskupe restorane, ali pogled na kamene kuće s krovovima od crvenog crijepa, koje možete vidjeti iza Beyoncine jahte, osigurat će vam osjećaj bezvremenosti. U Splitu, možda ćete morati proći kraj supermarketa i knjižare, ali čim skrenete iza ugla i ugledate antičke ostatke zida Dioklecijalnove palače, uspostavit ćete vezu sa poviješću. Na nekoliko sekundi osvijestit ćete dugački vremenski slijed, što će u vama razbuditi spoznaju da živite sada i ovdje. Niste u trgovačkom centru, niste samo na godišnjem odmoru, već ste na nekom mjestu koje je bilo i bit će, eonima godina.

U Bolu to nisam osjetio. Dapače, učinilo mi se kao da sam se nekim mađioničarskim trikom odjednom stvorio na zapadu Floride, inače prilično otužnom kraju, upregnutim u turizam. Bol sam doživio poput bilo koje druge 'specijalne destinacije', poplavljene prekobrojnim posjetiteljima. Tim mjestom strujao je generički zrak, pronoseći mukle udare basa EDM-a i resko prebiranje po akustičnoj gitari u izvedbi američkih hitova.

Nigdje ni traga identitetu, tek bezlični dekori trgovačke djelatnosti i turizma. Nije bilo moguće osjetiti kako se tu u prošlosti živjelo, niti naslutiti kakav će se život vratiti u mjesto na kraju sezone. Što god da je Bol nekoć bio, što god da bi mogao biti, progutale su mase smetenih turista koji vuku šlape po rivi, opasani ručnicima za plažu.

Upravo je Bol ono što će nekome prvo pasti na pamet kada pomisli na odmor u Hrvatskoj. Svatko ima svoje favorite, ali odmor u Hrvatskoj za mene su kamene kućice, more i, neizbježno, ručak koji započinje tanjurom vrele juhe (na godišnjem sam s punicom). Prvenstveno, u Hrvatskoj se najbolje odmarate promatrajući prekrasnu, razvedenu obalu, dok jednim pogledom možete istovremeno obuhvatiti i povijest i kulturu. U Bolu sam imao lijepi pogled, ali nedostajalo mi je ono nešto izvorno, stvarno zadivljujuće.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!