16:11 / 15.11.2017.

Autor: Mladen Iličković

Bonnsko pljuštanje milijardi

-

-

Foto: - / -

Nije lako političarima s vječitim nezadovoljnicima poput nas novinara. Oni sve malobrojniji među nama koji nisu prešli u glasnogovornike, stalno pikaju političare što su napravili i ako nisu kako to misle i do kada ih moramo čekati.

Nije lako političarima s vječitim nezadovoljnicima poput nas novinara. Oni sve malobrojniji među nama koji nisu prešli u glasnogovornike, stalno pikaju političare što su napravili i ako nisu kako to misle i do kada ih moramo čekati. To je jedan od razloga zašto ne volim konferencije na kojima se uglavnom mnogo priča a televizija ne traži ljude koji drijemaju u publici već one koji nešto rade…#movingactionbaby…

Moj je drugi otpor vezan uz UN-ovu klimatsku konferenciju u Bonnu gomila od 25 tisuća političara, aktivista i bankara te dodatnih tisuću novinara a s godinama strpljenje za to mi se pogubilo putem. No eto došao sam ipak jer mi je put platila udruga mediteranskih radija i televizija a ja sam to valjda zaslužio životopisom. Kad bih ipak morao objasniti o čemu se radi ovih 11 dana svojoj bi susjedi dok iznosim smeće rekao: Svi se slažu da svijet ide k vragu pa sad traže novce da propadnemo sporije! Svojoj bi djeci ipak rekao: Djeco ne brinite, velike banke i pametni znanstvenici pomoći će nam da postanemo civilizacija bez fosilnih goriva!

Trump≠SAD

A fosilna goriva, pogotovo voli Donald ili jasnije rečeno voli vlasnike fosilnih kompanija, rudare i bušače pa je poslao na COP23 svoje energetske savjetnike koji žele uvjeriti svjetsku javnost kako će SAD pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena učinkovitijom uporabom fosilnih i nuklearnoga goriva. Ekološki aktivisti prekinuli su taj pokušaj pjevanjem himne s izmijenjenim stihovima protiv korištenja fosilnih goriva. Takvi performansi dio su svake klimatske konferencije. Jedan je danas dočekao i Angelu Merkel. Aktivisti su je pozvali da prohoda crvenim tepihom i proglasi datum od kojeg nadalje Njemačka više neće spaljivati ugljen jer njemačke emisije stakleničkih plinova rastu zbog gašenja nuklearki i jeftinog američkog ugljena u Europi.

20 000 000 000

A Europa je nakon izlaska SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma postala svjetski lider u borbi protiv klimatskih promjena. I to prije svega preko svoje javne Europske investicijske banke koja je najveći svjetski posuđivač novaca s 20 milijardi eura na godinu za projekte za ublažavanje klimatskih promjena i borbu protiv istih. Na ovoj konferenciji ta je banka obećala 9,2 milijardi eura za novih 38 projekata.

Ma, to je daleko?

Što se sve to tiče Hrvatske? Prije svega naša Strategija ublažavanja klimatskih promjena pokazala je da će nam porasti razina mora 30 do 60 centimetara, broj tropskih noći preko 20 stupnjeva, suša i poplava. Isti dokument pokazao je kako moramo trošiti 70 milijuna eura u svakoj od sljedeće 52 godine na ublažavanje klimatskih promjena jer samo ove godine trpimo 300 milijuna štete. A za to nam trebaju dobro napisani projekti, poštenjaci da ih provedu, znanstvenici koji imaju inovativne ideje, političari koji tome ne smetaju…kako bi dobili novce od europskih fondova i Europske investicijske banke. Imamo li ih dovoljno?

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!