12:29 / 04.11.2013.

Autor: Mariana Cámpera

Buenos Aires slavi Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Poznato je da je Buenos Aires najeuropskiji grad Južne Amerike. Veliki imigracijski valovi utjecali su na razvoj države. Glavni je grad sazrijevao u multietničkom duhu, u kojemu svaki građanin može sačuvati i njegovati vlastiti nacionalni identitet bez straha da će biti izvrgnut predrasudama.

Hrvati su doselili u Argentinu u tri velika vala. U najvećem broju su doselili između 1848. i 1918. godine. Dok je drugi veliki val bio između I. i II svjetskog rata. Neki podaci govore da je 1939. godine u Argentini bilo oko 150 tisuća Hrvata koji su živjeli u 133 naselja. Treći i posljednji val bio je nakon Drugog svjetskog rata, između 1945. i 1956. kada je u Argentinu došlo oko 20.000 Hrvata, političkih emigranata.

Procjenjuje se da u Argentini ima oko 300.000 Hrvata i njihovih potomaka. Mnogi od njih dali su velik doprinos razvoju zemlje i Hrvati su oduvijek uživali dobar ugled u društvu. Primjerice, Nikola Mihanović je utemeljitelj argentinske trgovačke flote. Ivan Vučetić je izumitelj moderne daktiloskopije, to jest identifikacije prema otisku prstiju. Inženjer Jakov Buratović 1876. izgradio je argentinski telegrafski sustav.

Među starijim hrvatskim doseljenicima također ima mnogo značajnih osoba. Ivanišević je bio ministar prosvjete u vladi generala Perona. Argentinci pamte povjesničare Busanicha i Bucicha, filozofa Šepića, oceanografa Kraljevića, zatim admirala argentinske mornarice Supicicha te Serafina Livačića, pisca, novinara, povjesničara i tajnika bivšeg argentinskog predsjednika Bartolomea Mitrea.

Mogla bih ih nabrojati na desetke. I svatko je dao svoj doprinos razvoju nove zemlje koja ih je primila raširenih ruku. Zato i ne čudi što već treću godinu zaredom Buenos Aires slavi Hrvatsku. U čast toj zajednici, jedna od glavnih žila kucavica glavnoga grada, Avenida de Mayo, bila je zatvorena za promet u nedjelju 3. studenoga. Umjesto automobila ta grandiozna ulica bila je prepuna ljudi u hrvatskim narodnim nošnjama i znatiželjnika koji su se pridružili ne bi li doznali nešto više o Hrvatskoj. Svi su slavili Dan Hrvatske.

Bilo je tu kulturne i gastronomske ponude. Folklorne skupine iz čitave Argentine su predstavile hrvatske plesove i pjesme. Stigla je i ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa. Poseban gost ove je godine bila klapa Kastav iz Hrvatske. Bio je to dan pun emocija za Hrvate iz Argentine. Svojim sunarodnjacima ponosno su predstavili običaje iz daleke domovine. Neki su čak i peta generacija, ali i dalje ponosno šeću Avenidom de Mayo u hrvatskim nošnjama.

I sama sam bila član folklorne skupine Proljeće dok sam živjela u Buenos Airesu. Dvanaest sam godina radosno oblačila hrvatsku narodnu nošnju. Nikad neću zaboraviti kada smo devedesetih skupljali potpise ispred Kongresa za priznanje Hrvatske. Ili bezbrojne emotivne susrete sa starim doseljenicima dok smo putujući predstavljali hrvatsko kulturno blago. Zato mi je toliko drago što moj rodni grad slavi moju novu državu.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!