11:52 / 20.07.2016.

Autor: Franka Gulin

Dalekoistočni dnevnik - Na Putu svile (1. dio): Luoyang

Pećine Longmen (Foto: Franka Gulin)

Pećine Longmen (Foto: Franka Gulin)

Foto: - / -

Iako je općepoznato da sjeverna ruta drevnog Puta svile započinje u Xi’anu, znanom i kao Chang’an, malo je onih izvan Kine koji će u tu priču uključiti i Luoyang.

Franka Gulin u Pekingu punim plućima diše već više od tri i pol godine,  a u ljetnim mjesecima pisat će blog i dijeliti svoje dojmove iz daleke Kine i susjednih regija.

Iako je općepoznato da sjeverna ruta drevnog Puta svile započinje u Xi’anu, znanom i kao Chang’an, malo je onih izvan Kine koji će u tu priču uključiti i Luoyang.

Grad u pokrajini Henan, koji se naziva i kolijevkom kineske civilizacije te jednom od četiri drevne prijestolnice (uz Peking, Nanjing i spomenuti Xi’an) postao je ulaz znamenitog puta trgovačkih i kulturnih razmjena tijekom kasnog razdoblja dinastije Han.

Jedna od značajnijih kulturnih ostavština (inače na Listi svjetske baštine UNESCO-a) su svakako budističke pećine Longmen (Pećine zmajevih vrata). Taj kompleks jedan je od tri najpoznatija i najvažnija područja s uklesanom i urezanom budističkom ostavštinom u nišama i liticama u Kini,  uz pećine Yungang i Mogao.

Tu je više od 100 000 skulptura čije veličine variraju od nevjerojatnih 2,5 cm pa sve do impresivnih 17,14m,  2 500 stela s različitim natpisima te više od 60 budističkih pagoda. Pećine se protežu na kilometar s obje strane rijeke Yi,  a središnje mjesto zauzima veliki Variocana u pećini Fengxian, ujedno i najviša skulptura čije su uši duge oko dva metra!

No, to nije sve što Luoyang nudi. Osim muzeja, budističkih hramova, raznih drevnih arheoloških iskopina taj grad je i mjesto u kojemu je suvereno stolovala jedina kineska carica Wu Zetian. Njezina se vladavina smatra jednom od najprosperitetnijih u kineskoj povijesti. Nažalost, umjesto na njezina dalekosežna postignuća, većina povjesničara se prvenstveno usmjeravala na činjenicu da je Wu bila – žena.

Grad čije ime znači ‘sunčana strana rijeke Lu’o, poznat je po uzgajanju i kulturi božura kojima je posvećen i višednevni festival. Tamo već stoljećima postoji i proizvodnja porculana ukrašenog tim cvijetom, a mnoge tvornice i dalje se drže ručne izrade, od proizvodnje materijala do iscrtavanja gotovog proizvoda.

Ako se ikada nađete tamo, domaćini će vas odvesti na tzv. ‘Vodeni banket’ koji uključuje čak 8 hladnih i 16 toplih jela skuhanih u različitim juhama, umacima i sokovima koji bi vam, navodno, trebali predstaviti život spomenute carice.


Odličan suvenir su biseri čija je cijena pristojna. Bez daha ostavlja i majstorski osmišljena kung fu predstava o Devet budističkih načela, koja se može pogledati u večernjim satima.

Njemačka verzija bloga


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!