11:32 / 16.12.2013.

Autor: Mariana Campera

Dar od srca i ruke

-

-

Foto: - / -

Zagreb je oživio u Božićnom ruhu. Lampice svjetlucaju na svakom  koraku po  gradskim ulicama. Adventski sajam posebno privlači pozornost prolaznika najrazličitijim rukotvorinama. Ponuda je bogata, pa se uz samo malo truda može pronaći ono nešto posebno za posebnu osobu.

Stvarati vlastitim rukama – na tu plemenitu djelatnost mnoge je potaknulo teško ekonomsko stanje. Zato su od hobija napravili zanat i svoja remek-djela nude na prodaju u blagdansko doba, kad je ljude lakše nagovoriti na kupnju. Umjetnici, obrtnici, proizvođači suvenira i autohtonih proizvoda, kreativci svake vrste, mjesecima su marljivo radili kako bi mogli ponuditi svoje unikatne radove drugima za božićne darove.

Ne mogu se oteti dojmu da u Hrvatskoj ljudi postaju sve kreativniji. Kad posjetim koji sajam, svaki put nailazim na sjajne ideje i njihove izvedbe. Vidim da su rukotvorine postale in, da dobivaju vrijednost koju zaslužuju. Pritom ne mislim na novčanu, nego na čisto duhovnu dimenziju. To me podsjeća kako je u Argentini više razvijena kultura stvaranja vlastitim rukama i drago mi je što takvo nešto poprima zamah u Hrvatskoj, iz ovog ili onog razloga.

Inače i sama volim stvarati vlastitim rukama. Moj je hobi izrada svijećnjaka od parafina. Tajnama njihove izrade naučila me je teta. Iako se, nažalost, time više ne stignem previše baviti zbog nedostatka slobodna vremena, znam koliko truda i ljubavi  treba uložiti u izradu svakog takvog predmeta, bilo da je riječ o ukrasima za bor, oslikavanju tkanine ili ludim zidnim urama od starih vinil ploča. U svakom tom predmetu čovjek koji ga radi ostavi dio sebe.

Sudjelovala sam na dvama božićnim sajmovima i to mi je bilo posebno iskustvo: 2011. u Samoboru, a 2012. u zagrebačkom Studenskom centru. Samoborski je sajam bio na otvorenom. Bez obzira na hladnoću i kišu, tih se dana na tom glavnom trgu u čarobnom božićnom ugođaju, osjećala neprekidno toplina između izlagača i posjetitelja.

Srećom, ja nemam onaj pritisak da moram prodavati, jer ne živim od svojeg hobija. Štoviše, stan mi je pun mojih stvarčica. To je meni razbibriga i ispušni ventil kad me rutina guši, tako da svaku kreaciju doživljavam kao osobni izazov.

Ali potpuno razumijem one koji pokušavaju živjeti od svoje mašte, jer sam ih uspjela vidjeti izbliza i upoznati dubinu njihovih motiva. Mnogi zapravo nemaju drugog izbora. Zato ovih blagdana kad krenete u nabavku darova, imajte na umu: kupnja ručnog rada za vas je izvrsna prilika da izaberete unikatni proizvod po prihvatljivoj cijeni, ali istodobno i poticaj  nekom kreativcu za daljnji rad i, na kraju krajeva, mogućnost za bar malo bolje sutra.

Ako pak nikako niste u mogućnosti kupiti njihove proizvode, možete postati jedan od njih - još stignete pustiti mašti na volju i sami izraditi poneki dar u koji ćete utisnuti osobni pečat. Mislite li da vam nedostaje mašte, Internet je pun ideja i tutorijala. Čak i samo lijepo umotani kolači koje ste sami ispekli, dragoj će osobi biti prelijep znak ljubavi i pažnje. A to je definitivno najvažnije u ovo doba godine - darovati djelić sebe je neprocjenjiv dar.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!