Dječje cipelice u rukama stručnjaka

04.05.2015.

12:15

Autor: Mladen Iličković

Foto: Mladen Iličković

Foto: Mladen Iličković

Foto: - / -

Već par tjedana u potrazi sam za stručnjakinjom ili stručnjakom koji bi mi komentirali testiranje 13 dječjih cipelica različitih proizvođača. Cipelice je u ovlaštenim laboratorijima proveo njemački časopis Öko-test.
Već par tjedana u potrazi sam za stručnjakinjom ili stručnjakom koji bi mi komentirali testiranje 13 dječjih cipelica različitih proizvođača. Cipelice je u ovlaštenim laboratorijima proveo njemački časopis Öko-test. Riječ je o renomiranom časopisu za potrošačka prava koji je dokazao opterećenost dječjih cipelica kancerogenim azo bojilima, halogenorganskim spojevima, sredstvima za konzerviranje, fenolom, kromom…

Spomenuti krom odnosno jednu njegovu kancerogenu verziju koja pobjegne u štavljenju kože testira jedan hrvatski privatni laboratorij, no nekako nemaju vremena za davanje izjave. Možda dobiju više posla jer Europska komisija odlučno razmišlja o određivanju dopuštenih razina te vrste kroma u obući koji služi za održavanje postojanosti boja.

Dvanaest od 13 proizvoda dobilo je najlošiju ocjenu a tek jedan trojku na skali od 5. Zašto se Nijemci toliko brinu oko malo otrova? Zato jer je riječ o djeci koja imaju manju težinu pa i manje otrova od maksimalno dopuštenih količina kod njih znači više utjecaja na zdravlje… O kombinaciji otrova da i ne pričamo.

S rezultatima testa upoznati su prodavači spornih cipela. C&A odmah je povukao iz prodaje sporne cipelice u Njemačkoj, a u Hrvatskoj ih nije ni prodavao. No tvrtka Ecco, koja se dosta reklamira po Zagrebu na jumbo plakatima priznaje da ima u prodaji u Hrvatskoj testirani model, ali u plitkoj verziji. Andrija Tenšek tako piše: Ne bih se složio da je ukupna ocjena NEADEKVATAN model, pošto znamo da je cijena višlja ali k tome i udobnost.

Posjetio sam trgovinu u kojoj se prodaju sporne cipelice po cijeni 'višljoj' od 500 kuna. Tamo sam shvatio da je i bolje da nisam hrvatske stručnjake čuo kako relativiziraju kako su otrovi svugdje oko nas, kako i nema skupine koja nije njima izložena, kako bi trebalo istraživati a istraživanje košta, a država nema novca da nas štiti...

Čudno je to s tim istraživanjima i našom strukom. Cipelice i otpad imaju nešto zajedničko. Te naše stručnjake. Nedavno je jedna stručnjakinja, poštovana profesorica, koja se nogama, rukama i zubima drži za svoju katedru, iako je prezrela za mirovinu, rekla jednom poduzetniku kako će rado poduprijeti njegov projekt sanacije jedne crne 40 godina stare ekološke točke. No naravno mi bismo malo to prije toga istraživaliNaravno, istražujte!, kaže na to poduzetnik. No znate istraživanja su skupa. Koliko su skupa? Pa, tako 3 do 4 milijuna kuna. Ali ne možemo mi platiti istraživanja ako taj posao ne dobijemo. Ali mi ne možemo poduprijeti projekt ako nam ne platite istraživanja. Ali zar vi niste već potajice uzimali tamo uzorke i vaši su asistenti već o tomu napravili nekoliko doktorata! Ali to su bila samo preliminarna istraživanja, tim bi novcima napravili sveobuhvatna istraživanja!

Sveobuhvatno me to vodi do jednog drugog istraživanja. Onog za odabir tehnologije jednog hrvatskog centra za zbrinjavanje otpada. Direktor tog centra pozvao je inženjera koji mu je trebao reći kojom tehnologijom je najisplativije obrađivati otpad. Drago mi je da ste nas izabrali za izradu studije, no voljeli bi znati što da napišemo u njoj, upita inženjer direktora. Kako to mislite? Pa napišite koja je tehnologija s obzirom na količine otpada i mjesta njegova nastanka i obrade za nas najbolja! Ovo u Hrvatskoj još nisam doživio! Uvijek mi kažu što moram napisati!

Naravno bilo bi nepravedno reći da su svi stručnjaci korumpirani. To bi bilo neispravno kao da se misli da svi novinari imaju PR agencije i da svi urednici dobivaju veću plaću jer krkaju janjetinu s političarima i lovašima s prepariranim safari podrumima. Postoje stručnjaci koji kažu NE, koji pitaju kako je ruža vjetrova za spalionicu uzeta iz Maksimira, a uređaj će biti par kilometara dalje… No oni nakon tog prakticiranja slobodne volje više ne dobiju novac za sveobuhvatna istraživanja niti mogu biti ponosni što ih političari citiraju.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!