13:08 / 22.11.2019.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Djevojka koja ima autizam, a radi

Hrvoje Antonio Belamarić

Hrvoje Antonio Belamarić

Foto: - / -

Nije bitno koji posao osobe s invaliditetom rade, nego je bitno kako ga rade i bitno je koliko smo uspjeli osobe s invaliditetom kvalitetno obrazovati, da bi sutra mogle biti uključene u svijet rada.
Jedna divna priča iz našega grada. Firma Decathlon zaposlila je osobu s autizmom, a Tonia im je zahvalila najboljim mogućim osmijehom. Ovakve primjere uvijek volim isticati jer pokazuju da ipak ima poslodavaca koji žele zaposliti osobe s invaliditetom i zašto ne uputiti na to da osobe s invaliditetom vole i žele raditi te da su dobri radnici. Poslodavci su vrlo zadovoljni njima jer su rijetko na bolovanjima i stvarno vole raditi.

U svijetu je normalno da osobe s invaliditetom rade i nitko to ne smatra nečim posebnim, nego štoviše uživaju kad mogu zaposliti osobe s invaliditetom i kada osobe s invaliditetom same mogu pokazati što mogu i što žele raditi.

Mi još uvijek imamo dječje bolesti i pri zapošljavanju osoba s invaliditetom imamo još mnogopredrasuda. Zašto svaki put kada izađe članak o zapošljavanju osoba s invaliditetom, mi imamo potrebu to jako istaknuti? Zato što kod nas i zdrave osobe jedva pronađu posao i budu adekvatno plaćene. Onda je normalno da se osobe s invaliditetom susreću s društvenim predrasudama i u okolini u kojoj žive.

Kada je došla u Decathlon, Tonia je završila na naslovnicama svih dnevnih novina. Ali Tonia nam je svima očitala lekciju - najprije je pokazala osmijeh i dao voli raditi svoj posao. Inače, iz osobnog iskustva osobe s autizmom su vrlo zahvalni djelatnici i na njih se može osloniti. To mi je bio najbolji primjer kada sam prije mnogo godina bio u SAD-u gdje su mi pokazali kako oni uključuju osobe s autizmom u sve vrste poslova koji su u sklopu njihovih mogućnosti.

Svaki put kada jednoj osobi s invaliditetom damo šansu da pokaže što zna i može, pokazujemo koliko nam je stalo da ih uključimo u društvo i da pokazuju da su dio nas. Isto tako, ne manje bitno jest dobro obrazovanje osoba s invaliditetom kako bi se mogle uključiti u svijet rada i pokazati što znaju i mogu, te ujedno pokazati kako je obrazovanje iznimno bitno jer bez njega nema kvalitetnog zapošljavanja.

Nije važno koji posao osobe s invaliditetom rade, nego kako ga rade. Bitno je koliko smo uspjeli kvalitetno obrazovati osobe s inavliditetom da bi sutra mogle biti uključene u svijet rada. Toliko od mene, za ovaj blog, koji je vrlo jednostavan, ali ne treba puno filozofirati, već podržati svako uključivanje osoba s invaliditetom u svijet rada.

Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!