Fizioterapeuti koji me održavaju u kondiciji

19.03.2015.

19:04

Autor: Antonio Hrvoje Belamarić

Antonio Hrvoje Belamarić

Antonio Hrvoje Belamarić

Foto: - / -

Ovaj blog posvećujem svojoj najdražoj struci - fizioterapeutima i fizioterapeutkinjama zbog kojih lomim jezik makar ne ližem Loly Pop lizalice!
Ovaj blog posvećujem svojoj najdražoj struci - fizioterapeutima i fizioterapeutkinjama zbog kojih lomim jezik makar ne ližem Loly Pop lizalice!

Od samog početka svog života upoznao sam svoje fizioterapeute i fizioterapeutkinje, rade jedan jako divan posao, pripremaju vas za život, a ujedno maltretiraju mali i veliki mozak.

Fizioterapeute ne cijene previše ni kolege liječnici, a trebali bi biti kao prst i nokat. Ne mogu generalizirati pa reći svi, ima pojedinaca liječnika koji surađuju s kolegama fizioterapeutima i koji slušaju što im kolege fizioterapeuti govore.

Ali meni je problematično Ministarstvo zdravlja koje nije tu močvaru uredilo, nego je pustilo da Komora fizioterapeuta daje neka svoja suluda pravila igre i da se nas pacijente, koji ovisimo o svojim fizioterapeutima, ništa ne pita, jer Komora fizioterapeuta sve zna, a pacijenti i fizioterapeuti pojma nemaju!

Danas sam zvao Sindikat fizioterapeuta na dva broja, ali nijedan nije uključen! Htio sam pitati za točnu informaciju, koliko fizioterapeuta ima u Lijepoj Našoj da ne bi rekli da bubam broj, ali to mi je sve djelovalo kao da zovem neku špijunsku organizaciju. Neki fizioterapeuti su mi se žalili da i oni imaju isti problem nazivajući i Sindikat i Komoru, a onda proizlazi zanimljiva situacija.

Živimo u 21. stoljeću, a ponašamo se kao da smo na početku 18. stoljeća, pa kolege terapeuti moraju fizički do sindikata ili komore i pritom reći, mi trebamo: potvrde, licence, predati zamolbu za oslobađanje od članarine zbog bolovanja, predati zamolbu za umanjenje bodova potrebnih za produljenje licence na godišnjoj bazi, predati ponovno dokumente koji su se netragom u komori izgubili, tražiti potvrdu za priznavanje licence u inozemstvu, verificirati inozemne tečajeve, kongrese i tečajeve i kongrese kao i simpozije koji nisu prijavljeni Hrvatskoj komori fizioterapeuta… Na godišnjoj bazi prvostupnici fizioterapije (viši) plaćaju članarinu komori od 600 kuna, tijekom šest godina potrebno je sakupiti jednom takvom terapeutu 120 bodova za produljenje licence, no po isteku licence oni, iako su podaci o sakupljenom broju bodova dostupni samoj Komori, moraju 3 mjeseca prije isteka uputiti komori zamolbu da im se licenca produži i ne znaju hoće li samo produljenje morati dodatno platiti, kao što od svake kotizacije za tečaj daju komori 5% iznosa.

Sad ću se osvrnuti malo na Europu u kojoj smo mi skoro dvije godine. Sad ćemo malo brojke i slova, a nije kviz znanja! Prema podacima, u Europskoj regiji WCPT (Svjetska konfederacija fizioterapeuta) iz 2013. godine postoji 28 zemalja članica među kojima je i Hrvatska od 1999. godine. U Europskoj uniji postoje standardi, smjernice i gospoda i gospođe fizioterapeuti su cijenjeni i poštovani. Ali prije svega imaju uvjete za rad, za rad u bolnicama, poliklinikama, klinikama, specijaliziranim rehabilitacijskim ustanovama i terenski rad koji se, siguran sam, plaća više nego u Hrvatskoj.

Moj fizioterapeut terenac, nećemo mu navesti ime da ga ne bi napali, radi posao za koji je plaćen, a kad ga vidim plače mi se. Nije u redu da su fizioterapeuti tako malo plaćeni, a pogotovo fizioterapeuti na terenu. Kolegama u bolnicama na odjelima nedostaje terapeuta, hoćete od ortopedije, kirurgije, pedijatrije, onkologije, reumatologije, intenzivne skrbi, neonatološke te kardološke intenzivne skrbi, kardiologije, psihijatrije, gerijatrijskih odjela, palijativi, specijalnim ustanovama za rehabilitaciju poput Goljaka, Klaićeva, KBC Rebro i ostali klinički bolnički centri i kliničke bolnice, županijske i gradske bolnice, Krapinskih toplice, Varaždinskih toplice, Tuheljske toplice, Kalos, Biokovka, Daruarske toplice, Topusko, Bizovačke….

E sad vidite koliko je to ustanova i bolnica, a ja sam siguran da ni jedan ministar zdravlja da ga sada pitate koliko fizioterapeuta ima u Hrvatskoj ne bi imao pojma, a pogotovo koji je broj zaposlenih fizioterapeuta po broju stanovnika u Hrvatskoj. Moji podaci govore, unaprijed se ispričavam, ako broj nije točan ali iz sindikata terapeuta ni iz komore nisam mogao dobiti podatak. To samo govori kako se kolege terapeuti moraju snalaziti na razne načine. Mislim da nam europske zemlje moraju biti uzor i po broju terapeuta i po broju stanovnika.

Opet ću se vratiti na brojke i slova i Ivana Hetricha: Belgija ima 10.600 000 stanovnika te na jednog terapeuta je 358 stanovnika, u Bugarskoj ima 8.500 000 stanovnika  i jedan terapeut na 1700 stanovnika, Češka Republika ima 10.000 000 stanovnika 1 terapeut na 3333 stanovnika, Danska 5.335 000 stanovnika 1/480 stanovnika, Njemačka 82.000 000 stanovnika 1/640, Slovenija 2.000 000 stanovnika 1/2343, Švedska 10.000 000 stanovnika 1/812, Ujedinjeno Kraljevstvo 62.300 000 stanovnika 1/1336, Hrvatska 4.280 000 stanovnika 1/3244… podatci iz početka 2013 godine s WCPT.

Ovo nisu brojevi Loto djevojaka, nego su to brojevi sramote i poniženja pacijenata i gospođe i gospode fizioterapeuta i statusa u Hrvatskom društu. Ali, za to je kriva tzv. Plava knjiga, liječnika Andrije Hebranga do danas ni jedan Ministar zdravlja nije imao hrabrosti otvoriti korice Plave knjige i staviti realne brojke i cijene usluga u zdravstvu. Zašto cijelo vrijeme lažemo, ja to ne znam, ali znam da su ljudi u zdravstvu plaćeni sramotno malo.

Ja znam da će oni koji ovo čitaju, s poštovanjem reći da smo siromašna zemlja, istina je, jesmo, ali moramo prestati glumiti bokce, a isto tako cijeniti ljude koji su uložili vlastiti novac u znanje. To je realan prikaz jednog novinara tj. cerebralca koji se od samog početka života do zadnjeg dana života druži i družit će se s tim divnim ljudima fizioterapeutima.

I za kraj, u ime svih koji su bilo kada trebali fizioterapeuta ili bilo koji drugi profil medicinskog osoblja jedno veliko: HVALA!

Pozdrav od kotrljajućeg Hrvoja


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!