09:52 / 04.01.2018.

Autor: Mladen Iličković

Gljivarnik intelektualne slobode

Foto: Mladen Iličković

Foto: Mladen Iličković

Foto: - / -

Moje mi iskustvo kaže kako bi javna/profesionalna televizija trebala biti medij u kojem svaki čovjek koji je gleda ima osjećaj da može dobiti svoje mjesto ako zaista ima problem ili uspjeh koji je skopčan s drugima, dakle na tragu javnog dobra.
Kada bih ukratko pokušao objasniti što je javna/profesionalna televizija spojio bih nešto što sam čuo od bivšeg novinara BBC-a Ricka Thompsona na CIRCOM-vom  seminaru 2001. , na koji su me poslali s HRT-a, s mojim iskustvom i razmišljanjima. Rick je tada rekao: No men in suits! A mislio je kako bi trebalo biti što manje ljudi u odijelima na javnoj/profesionalnoj televiziji a što više „običnih“ ljudi. Zašto? Zato jer bi političari i oni koji odlučuju trebali slušati kako se njihove odluke održavaju na biračima koji su ih izabrali a ne gledati sebe i zato jer je jedan od najjačih magneta za gledatelje identifikacija a većina će se gledatelja lakše poistovjeti s nekim čovjekom koji ima sličan problem, život i primanja poput njihovih. Zato se toliko neki političari trude prikazati sebe kao jednog običnog čovjeka koji izgara za svoje ljude. Zato se politikom ne bi trebao baviti netko tko bar dobro ne glumi sućut, bar ponekad, iako je ne osjeća nikad.

Moje mi iskustvo pak kaže kako bi javna/profesionalna televizija trebala biti medij u kojem svaki čovjek koji je gleda ima osjećaj da može dobiti svoje mjesto ako zaista ima problem ili uspjeh koji je skopčan s drugima, dakle na tragu javnog dobra. Što više javnog dobra za obraniti ili mu pridonijeti to više prostora u mediju.

Stoga sam nedavno bio pomalo isfrustriran kad me poznanik upitao kome da prijavi loše higijenske uvjete proizvodnje gljiva u jednom prigradskom zagrebačkom naselju. Upitao sam umirovljenu sanitarnu inspektoricu za savjet no ona mi je rekla da to treba prijaviti fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede. No njihov broj je nemoguće dobiti pa sam zvao ured za odnose s javnošću istog ministarstva a oni su me uputili na lokalnu sanitarnu inspekciju.

Odvela me bujica posla dalje i moj je poznanik osobno otišao sve prijaviti u Ministarstvo pokazavši im fotografije šupe gdje se gljive proizvode. Obećao sam sebi da ću ako se nešto ne dogodi upitati Ministarstvo što je s tim slučajem.

Nekako slutim da će tu biti potreban još jedan sastojak javne/profesionalne televizije ili profesionalnog novinarstva općenito. Taj je sastojak onaj grč u virtualnom ugrizu u neku novinarsku temu. Grč dovoljno čvrst da te intelekt povede do prostora bar prividne slobode, do cilja gdje god on bio, do rezultata kome god neugodnog, do škripe zubiju…i još malo dalje.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!