14:09 / 02.07.2015.

Autor: Mladen Iličković

HRT se oZelEnjuje

Tina Jakaša (Foto: HEP)

Tina Jakaša (Foto: HEP)

Foto: - / -

Umjesto uobičajenog jamranja u ovom izdanju Zelenog rakursa razgovarao sam s direktoricom HEP Opskrbe Tinom Jakaša.
Umjesto uobičajenog jamranja u ovom izdanju Zelenog rakursa razgovarao sam s direktoricom HEP Opskrbe Tinom Jakaša

Mladen Iličković: Gospođo Jakaša,  HRT je obnovio ugovor u kupnji struje proizvedene u HEP-ovim hidroelektranama. Jesmo li dobro postupili, potencijalni kupci obično ne vjeruju da će baš dobiti zelenu struju, kako se to provjerava?

Tina Jakaša: Navike današnjih kupaca se sve više mijenjaju, a tako je i u pogledu ekološki osviještene kupnje. Sigurnost da kupci ZelEna koriste električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora jamči certifikat koji izdaje renomirana njemačka certifikacijska kuća TÜV SÜD Industrie Service. Certifikacijska kuća kontinuirano prati HEP-ovu proizvodnju i evidentira ukupnu električnu energiju dobivenu iz 26 certificiranih  hidroelektrana, a koja se potom distribuira svakom pojedinom kupcu ZelEna u skladu s njegovom ugovorenom potrošnjom. Za svaki tako potrošeni megavatsat električne energije iz obnovljivih izvora, TÜV SÜD trajno umirovljuje izdane certifikate i kupci mogu biti sigurni u vjerodostojnost kupljene energije iz obnovljivih izvora.

U svojoj komunikaciji, svi kupci ZelEna mogu koristiti i zaštićeni žig ZelEn. Tako će građani, kada na određenom proizvodu prepoznaju žig ZelEn, znati da je za njegovu proizvodnju korištena energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora. Vjerujemo da će hrvatski kupci znati prepoznati i nagraditi tvrtke koje koriste ZelEn i tako doprinose zaštiti okoliša.

Postoje li neki primjer vašeg kupca koji je kupovinom zelene energije uz dobar imidž ostvario neki drugu dobrobit od kupovine zelene energije?

Primjerice, naš kupac ZelEna, Ericsson Nikola Tesla, nagrađen je globalnom nagradom, Global Telecom Business Award, za zeleno poslovanje. Ova nagrada je međunarodno priznanje jednom od naših kupaca ZelEn, za vođenje poslovanja na ekološki prihvatljiv način. Takve kompanije prepoznate su kao inovativne kompanije koje promoviraju i kroz projekte realiziraju, zeleno poslovanje.

Koliko ste zelene energije prodali u Hrvatskoj i regiji, postoji li neka projekcija rasta te prodaje, kupovine dodatne zelene energije u regiji?

U nešto više od godinu dana, prodano je preko 500 GWh energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj i u Sloveniji. Proizvod ZelEn odabralo je više od 35 hrvatskih tvrtki, a plan za 2015. godinu je da ta brojka nastavi rasti. Već je do sada nekoliko kupaca u Sloveniji kupilo zelenu energiju među kojima je i grad Ljubljana s godišnjom potrošnjom od 135 GWh. Grad Ljubljana proglašena je zelenim europskim gradom za 2016. godinu, što je dodatno priznanje za angažman u osiguranju boljih uvjeta stanovanja i brige o stanovnicima grada kao i zaštite i očuvanja okoliša.

Zašto je nekim evropskim gradovima bitno da kupuju zelenu energiju?

Veliki evropski gradovi sve više su skloni novom konceptu naprednih gradova – Smart city. Tim konceptom nastoji se, uz korištenje digitalnih i telekomunikacijskih tehnologija, učinkovitije koristiti postojeće tradicionalne mreže i tehnologiju za dobrobit njihovih stanovnika i za poslovanje općenito.  Stoga se u EU dodatno  ulaže u ICT istraživanja, inovacije i razvoj, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života i održivog razvoja. Koncept nadilazi korištenje ICT tehnologije i zalaže se za bolje korištenje resursa i za smanjenje emisija štetnih plinova, kao i  korištenja energije iz obnovljivih izvora. Konkretno, to znači pametnija gradska prometna mreža, bolja infrastruktura u opskrbi vodom,  osigurana i uređena odlagališta  otpada,  učinkovitiji sustav izgradnje zgrada, bilo da je riječ o rasvjeti ili toplinskim sustavima u zgradi, sigurnost javnih površina i zadovoljavanje potreba starije populacije, korištenje električnih vozila... 

Analitičari Deutsche Bank nedavno su predvidjeli kako će u sljedećih dvije godine na 80% globalnih tržišta solarne elektrane biti konkurentne konvencionalnim izvorima, nedavno je objavljena vijest kako se to već dogodilo u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Slične vijesti govore o nižoj cijeni električne energije iz njemačkih kopnenih vjetroelektrana od recimo zajamčene cijene nove britanske nuklearke. Odražavaju li se te činjenice i kako na trgovinu električnom energijom u Hrvatskoj ili u Sloveniji gdje ste također prisutni?

Nestalna proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana i sunčevih elektrana imaju i dalje vrlo značajni utjecaj u europskom proizvodnom mix-u i doprinose smanjenju veleprodajnih cijena za burzama električne energije. Radi se naime o izvorima koji su u velikoj većini slučajeva financirani od krajnjih kupaca iz feed-in tarife (regulirani dio maloprodajne cijene) te niskim marginalnim troškovima. HEP raspolaže vlastitom proizvodnjom uz mogućnost korištenja povoljnih burzovnih kretanja u cilju optimizacije portfelja. Upravo zbog te činjenice možemo jamčiti kupcima stabilnost maloprodajnih cijena.

Predviđate li i kada lokaliziranu proizvodnju iz malih privatnih obnovljivih izvora u Hrvatskoj, kako se pripremate za to? U Kaliforniji pada potrošnja zbog malih solarki pa su opskrbljivači prinuđeni povisivati cijene što rezultira otporom potrošača kroz instalacije dodatnih lokalnih elektrana. Hoće li i kako opskrbljivači mijenjati svoj osnovni posao?

U području energetike se već dulje vrijeme provodi proces transformacije od centralizirane proizvodnje u velikim proizvodnim jedinicama prema distribuiranoj proizvodnji u manjim jedinicama pri čemu se očekuje veća uloga kupaca koji već danas mogu na istom obračunskom mjernom mjestu biti i potrošači i proizvođači električne energije. Kako bi postigli cilj od 45%  energije proizvedene iz obnovljivih izvora do 2030. potrebno je osigurati rad elektrana koje mogu proizvoditi električnu energiju kada nema vjetra i sunca te razvijati baterijske sustave namijenjene za  skladištenje energije iz obnovljivih izvora. Prema dostupnim informacijama, utrka vodećih proizvođača poput Toshiba-e, Panasonica, Samsunga itd. započela je na tom području.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!