12:33 / 03.06.2015.

Autor: Jelena Barukčić

Hrvatska je moj izbor

Okrugli stol "Hrvatska je moj izbor"

Okrugli stol "Hrvatska je moj izbor"

Foto: - / -

Pod tim nazivom nedavno se u Državnom uredu za Hrvate izvan RH održao okrugli stol na kojem se razgovaralo o mogućnostim, prednostima, ali i poteškoćama povratka u Hrvatsku.

Pod tim nazivom nedavno se u Državnom uredu za Hrvate izvan RH održao okrugli stol na kojem se razgovaralo o mogućnostim, prednostima, ali i poteškoćama povratka u Hrvatsku. Sudjelovali su predstavnici države, medija i devetero povratnika iz Europe, Južne i Sjeverne Amerike te Australije.

Iako mnogi od nas vide samo drugu stranu ove priče – sve veći odlazak Hrvata iz domovine – mora se priznati da je država posljednjih godina poduzela mnoge korake kako bi potaknula povratak, počevši od osnutka državnog ured u kojem je održan okrugli stol. Osvrt na raspravu možete poslušati u emisiji Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine, a ja ću u blogu pisati o povratnicima.

Uvoz optimizma i samopouzdanja

Svi povratnici bili su složni da Hrvatska skriva mnoge potencijale te vrijedne i nadarene ljude, ali društvo kolektivno pati od sindroma kroničnog pesimizma. Neki u tome vide i uzrok u medijima – Kristina Wolsperger Danilovski, povratnica iz Danske, kaže da život u Hrvatskoj oslikavaju na prenegativan način te da se rijetko mogu pronaći pozitivne priče. Objasnila je da mediji u Danskoj čak i u najgoroj situaciji pronađu pozitivnu stranu. Kaže da bismo trebali uvesti pojačane doze optimizma i samopouzdanja sa sjevera Europe.

Osobno mislim da treba naći pravu mjeru. Pozitivnog razmišljanja nam nedostaje, ali ako nismo kritični prema nekim pojavama u društvu, pogotovo mediji, kako ćemo onda te iste pojave eliminirati i raditi na stvaranju boljeg društva?

I ovdje se može dobro živjeti...

Martina Rajić prije godinu i pol preselila se iz Austrije u Zagreb. Napustila je dobar posao i odlučila ostvariti želju iz djetinjstva – život u zemlji koja je prije bila samo destinacija za godišnji odmor. Zanimljivo, njezini prijatelji iz Austrije u potpunosti su je podržali u odluci, jedino oni hrvatskog porijekla pokušali su poljuljati njezine planove.

U Zagrebu je pokrenula posao, imala je neka neugodna iskustva s ovdašnjom birokracijom, ali ističe da po tom pogledu stanje nije puno bolje ni u drugim državama. Uživa u toplini Zagreba i njegovih stanovnika, a njezine dojmove možete poslušati u magazinu na njemačkom jeziku Glasa Hrvatske. Moji kolege razgovarali su s povratnicima iz Južne Amerike te Sjeverne i Amerike i Australije – tu možete pronaći mnogo zanimljivih priča.

Povratnici obogaćuju društvo

Tu izjavu sam i prije okruglog stola čula mnogo puta, ali tek kad poslušate priče povratnika, istinski ju shvatite. Svojim znanjem i iskustvom koji su stekli u drugim, često ekonomski razvijenijim zemljama povratnici uvelike mogu doprinijeti razvoju društva. Iako moj povratak iz Njemačke u Hrvatsku nije bio moja odluka, budući da sam bila dijete, mogu reći da se pronalazim u nekim pričama i životnim situacijama ovih devetero povratnika.

Danas, u odrasloj dobi, kažem da je Hrvatska moj izbor. Razlog je dala Gaella Gottwald, objašnjavajući kako odgovara na često postavljano pitanje zašto bi se uopće iz SAD-a preselila ovamo: tu sam da se borim za neku bolju budućnost jer vjerujem u ovu zemlju.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kadta otkrića mogu podijeliti s drugima - upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica umeđunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornimpodručjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatskemožete pronaći njemačku verziju bloga.


*iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajatlište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!