13:32 / 11.10.2013.

Autor: HRT

Izvor teče, Milan kupa

Slađana Bukovac (Foto: Hassan Abdelghani)

Slađana Bukovac (Foto: Hassan Abdelghani)

Foto: - / -

Milan sam kupa i hrani sina, koči se na naslovnici jednog od naših najčitanijih portala. Portali, a sve više i novine, žive od klikova, nema se tu što zamjeriti.

Već je odavno postalo samorazumljivo da online i tiskani mediji opstaju pomoću šizofrenije: Na vrhu stranice grizu nokte od brige što je krahirao kreditni rejting zemlje, a samo jedan dvostruki prored niže revu od sreće što je nekomu ispala bradavica iz upravo u svrhu tog incidenta skrojene haljine.

Čitatelji su pristali na tu konvenciju, druge im nema: uz jutarnju kavu ipak je lijepo doznati vijesti, pa čak i ako ti ih prepričava osoba s Touretteovim sindromom, koja nakon svakih pet rečenica trzne vratom i izbljuje jednu od onih odurnih fraza kao što su da ta i ta uživa u majčinstvu i jednostavno blista, dok taj i taj već neko vrijeme razmišlja o razvodu, a osmislio je i parfem s vlastitim imenom.

Samostalni Milan s početka teksta nije u tom smislu nikakva iznimka, a jasno je i zašto je čovjek usred borbe za skrbništvo s općenarodno poznatom pjevačicom naručio i platio da se objavi ova njegova nevjerojatna požrtvovnost prema vlastitom potomku.

Milan sam hrani i kupa implicitno naime optužuje a ona koza samo utrpa dijete dadilji, pa neka javnost vidi tko je kakav roditelj. Na stranu različiti stavovi i polemike o dojenju (a priča o Milanu upravo je iz dojiteljske sfere), na stranu i to što Milan, kao kralj bakra navodno upravlja nekakvim kraljevstvom, valjda bakrenim, pa je ponešto neobično da istodobno, hrani, kupa i drma korporativnim svijetom, kao u nekoj nedomišljenoj emancipacijskoj bajci.

Zanimljivije je vidjeti kako izgleda tekst u kojemu se holivudska frazeologija i paparazzi svjetonazor pokušava krajnje doslovno primijeniti na lokalne prilike. Tako već na početku doznajemo kako je Milan, za potrebe svojeg vikend posjeta, dao preurediti hotelsku sobu.

Upravo kada smo pomislili da smo o hirovima globalno poznatih glumaca i zabavljača doznali sve što se doznati može, nakon što smo čuli podatke o neviđenim količinama ruža, orhideja i specijalnih ručnika i sapuna koje su isporučivane raznim pop kraljicama tijekom turneje, doznajemo da su to sve prema Milanu diletanti ekscentričnosti.

On, naime, najprije da promijeniti krevete i natkasle, a tek potom dođe u hotel. Dalje doznajemo da neumorni Milan upravo renovira i kuću koju je unajmio za potrebe vlastitog roditeljstva, to jest da uopće ne postoji mjesto na kojem je siroti Milan u stanju provesti vikend, a da se pritom ne upusti u građevinske radove. Za razliku od Angeline Jolie, koja spava pod šatorom u Nigeriji, ili Roberta De Nira, koji je svojedobno izjavio da je za njega dobar hotel mjesto gdje će odsjesti.

Vrhunac ove noćne more svake dječje pravobraniteljice nalazi se dalje u nevelikom tekstu, gdje bivamo izviješteni o tome da, kada je našem Milanu s djetetom prišao pas, Milan je posebno vodio računa da se dijete ne povrijedi. U priloženoj obimnoj fotogaleriji vidi se da je pas neki omanji Šarko s bijelim završetkom repa. Dijete, koje je očito provelo poprilično vremena pozirajući za ovaj slučajno uhvaćeni dirljiv prizor šetnje, maše fotografu na odlasku. O svemu nas tome navodno izvještava očev blizak prijatelj, koji je valjda i sam za potrebe temeljitog izvještavanja vikend proveo zbrinut u istom hotelu.

Bez institucije bliskog prijatelja, iliti neimenovanog izvora, naši bi mediji na vrata mogli udariti lokot. Sve je više ozbiljnih tema o kojima se informiramo tako što slušamo neimenovane i misteriozne ljude. Tako za otkaz SDP-ovca Dražena Guština, nekadašnjeg šefa Uprave, a potom zaposlenika HAC-a, doznajemo iz internog osvetoljubivog maila koji je odaslao unutar vlastite tvrtke. Kako neimenovani izvor nije uvijek pouzdan, a ni priseban, moramo se zadovoljiti izvjesnim nelogičnostima u tekstu. Kao na primjer tvrdnjom da je otpušteni Guštin u tromjesečnom razdoblju na posao prema evidenciji došao sedamnaest puta, a otišao – svega jednom. Je li za to odgovoran Guštin Copperfield ili nesavršen sustav evidentiranja ulazaka i izlazaka, nije posve jasno. Još je nejasnije zašto je Guštin uopće trebao dolaziti na posao, kada ga je poslodavac ovlastio da ništa ne radi, to jest da bude glavni inženjer na gradilištu autoputa Zagreb-Sisak, premda je gradnja autoputa zbog besparice stala. Čovjek koji je bio plaćen da ne radi iz nekog je razloga otpušten, ali malo je vjerojatno da to ima bilo kakve veze s njegovim rijetkim napuštanjem zgrade.
Anonimni izvori izmišljaju, serviraju najvjerojatnije moguće verzije događaja, a uglavnom jednostavno ni ne postoje. Oni su orvelovski glasovi naših kao muhe dosadnih gospodara, novca i vlasti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!