13:37 / 28.02.2019.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Koliko nam treba logopeda

Hrvoje Antonio Belamarić

Hrvoje Antonio Belamarić

Foto: - / -

Sat logopeda uopće nije skup, ali logopeda nema dovoljno i ne radimo na školovanju dovoljno logopeda i na edukaciji. Inače, nije to jedini primjer u RH, jer mi inače slabo radimo na edukaciji bilo kojeg kadra pa tako i logopeda.
Znamo da imamo jako puno djece koja imaju poteškoće u govoru i slušanju, ali imamo problem što nemamo dovoljno logopeda za ranu intervenciju kod djece s teškoćama u razvoju i roditelji moraju plaćati dodatno logopede privatno da bi djeca dobila i mogla normalno i pravilno govoriti. Vaš bloger nije mogao pričati do svoje druge godine jer jednostavno nisam imao poticaja da propričam. (A sada se ne mogu ugasiti?).

I lamaćem svojim jezikom i pokazujem što ne valja. Ima danas dosta djece s autizmom i neurorazvojnim poteškoćama, ali imamo i odrasle osobe, koje su doživjele moždane udare i koje nažalost moraju naučiti ponovno govoriti, jer njima je najteže jer mozak ponovno treba natjerati da počnu govoriti jednostavna slova, spajati u jednostavne rečenice koje svatko razumije.

Sat logopeda uopće nije skup, ali logopeda nema dovoljno i ne radimo na školovanju dovoljno logopeda i na edukaciji. Inače, nije to jedini primjer u RH, jer mi inače slabo radimo na edukaciji bilo kojeg kadra pa tako i logopeda. Što bi trebalo napraviti?!

Trebalo bi napraviti u sklopu Vinka Beka, akademiju za logopede i za stručno usavršavanje, ali bi trebalo poticati mlade ljude da upisuju zvanje logoped, jer ćemo imati sve više potreba za logopedima, jer kako medicina napreduje, tako se otkrivaju razne pogreške u sustavu mozga i sve teže i teže bolesti, koje traže dodatnu edukaciju da bi se primijenilo u znanstvenom pristupu govora osobe koja to ne može.

Pričam dosta s mladim logopedima, koji govore da imaju taj problem, najprije naći radno mjesto, jer bolnicama nije nužno potrebno imati logopeda, a ja mislim da je logoped najbitniji kod odraslih osoba kad se već dogodi moždani udar da kreću u što raniju rehabilitaciju govora i slušanja, jer tako ćemo potaknuti naš divni mozak, da se razgiba i da počnemo pričati.

I za kraj, moram ovom prilikom odati veliko priznanje majkama koje imaju djecu s teškoćama, a koja stalno trebaju logopeda i koji od svojeg budžeta rade tako divne stvari da ulažu u dijete da dijete postane kao vaš bloger, lajav i nenadmašiv.

Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!