14:02 / 11.04.2017.

Autor: Mladen Iličković

Krivolov među očima

-

-

Foto: - / -

Veterinari bi trebali pregledavati odstrijeljenu divljač namijenjenu javnoj potrošnji a označavanje svake životinje markicom trebala bi nadzirati lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.
Znaš li ti gdje ja najbolje gađam? Upitao je krivolovac lovočuvara kad ga je uhvatio u nezakonitu lovu na srnjaka na lovištu sat vremena vožnje od Zagreba.
Gdje?
Tamo gdje najmanje boli, između očiju.

U Hrvatskoj djeluje 1029 lovačkih udruga ili društava koja okupljaju više od 58 tisuća članova. Veterinari bi trebali pregledavati odstrijeljenu divljač namijenjenu javnoj potrošnji a označavanje svake životinje markicom trebala bi nadzirati lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Ivica Butković platio je 11.400 kuna upisnine u Lovačko društvo Šljuka Lasinja. Vrlo brzo mu je postalo jasno da sve koji postavljaju pitanja o vađenju novaca društva na bankomatu, lažno prikazanim troškovima guma za vozila koje društvo nema, za kuhinju navodno vrijednu 80 tisuća kuna i ponajprije o krivolovu vrlo brzo isključuju iz društva. Jednu godinu je trebalo pravosuđu da odredi koji je sud mjerodavan za njegov spor u kojem je dokazivao da je pravilno prijavio svoje dežurstvo za hvatanje divljih svinja koje uništavaju usjeve. Još godinu dana bilo je potrebno da dokaže kako nije bio u krivolovu i da su stvarni krivolovci u društvu nekažnjeni.

U cijelu je priču upletena policija a policajac kojeg sam nazvao zbog reportaže za emisiju Studio 4 na Četvrtom programu zaprijetio mi je da će me zbog tog jednog poziva tužiti za uznemiravanje.

Lovočuvar Marijan Kmetić s početka ove priče potvrdio je Butkovićeve optužbe. Kad je prijavio krivolov predsjednik društva Tomica Klasić rekao mu je da mora i njega isčlaniti. S krivolovom je počelo kad se sadašnji predsjednik kandidirao, tvrdi Kmetić, pa je u zamjenu za glasove obećavao grupi, koja ga podržava, slobodu da love kako i kada žele. Uskoro se pojavila ideja u kraljevskim lovovima. Kmetić jednostavno nije mogao prijeći preko činjenice da se važne ljude koji ne pripadaju društvu nagrađuje besplatnim veprovima koje hrane ostali članovi društva tijekom cijele godine.

Nepregledana divljač završava i u samoborskim restoranima koji vjerojatno kupe drugdje manju količinu divljači kako bi imali pokriće. Osim same prodaje mesa lovačka društva prihoduju i organizacijom lovnog turizma no to ne nadzire lovna inspekcija već ona Ministarstvo turizma. Butković tvrdi da strani lovci samo manji dio ulaska u lovište plaćaju na račun društva a veći dio na ruke.

Predsjednika društva tražio sam izjavu dva puta u telefonskom razgovoru, dva puta preko sms-a da bi na kraju on tražio pismeni poziv na adresu Lovačkog društva. Društva koje nema telefon, mail ili fax ali ima tri lovišta s površinom od 26 tisuća hektara.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!