13:10 / 21.12.2015.

Autor: HRT

Marko Polo i ja

David Rey - dobitnik priznanja "Marko Polo"

David Rey - dobitnik priznanja "Marko Polo"

Foto: - / -

U povodu posebnog priznanja Marko Polo koje je primio David Rey, kolega naše Mariane Cámpere ovom prilikom on je njezin gost bloger. David radi u Glasu Hrvatske od 2003.

U povodu posebnog priznanja Marko Polo koje je primio moj kolega David Rey, ovom prilikom on je moj gost bloger. David radi u Glasu Hrvatske od 2003. godine.

Zahvaljujući reportažama o Hrvatskoj i Zagrebu, dobitnik je priznanja koje dodjeljuje hrvatski ogranak Svjetske udruge novinara i pisaca iz turizma - Fijet. Otkrijte što povezuje Davida s Markom Polom!

Djetinjstvo na granicama koje spajaju

Kada je Marko Polo imao 17 godina, krenuo je na putovanje koje je trajalo 24 godine. Tijekom velike životne pustolovine, proputovao je brojne zemlje i obnašao državne dužnosti u službi mongolskog i kineskog cara.

Bio sam malo mlađi od Marka Pola kada sam počeo svoje prve pustolovine putujući isprva pokrajinama velike amazonske prašume, obilazeći veličanstvene rijeke na granici između Bolivije i Brazila. Rođen sam u Riberalti u Boliviji, gradu okupanom velikom rijekom Beni, na mjestu gdje se ulijeva rijeka Madre de Dios, koja izvire u Peruu. Kao dječak živio sam u Guayaramerinu, gradu na granici s Brazilom, na obali moćne rijeke Mamore. Na drugoj obali rijeke nalazi se brazilski grad Guajara-Mirim.

Život u pograničnom gradu i stalni bliski kontakti s brazilskim prijateljima, uz tečno poznavanje portugalskog jezika, znatno su utjecali na moj način razmišljanja: oduvijek sam smatrao da je golema rijeka koja označava prirodnu granicu između Bolivije i Brazila zapravo most koji spaja dva grada blizanca, dvije nacije, dva prijateljska naroda, dva jezika, dvije kulture.

Mladi turist pustolov

Godinama kasnije otputio sam se na veliko životno putovanje koje me je odvelo u Hrvatsku. Boraveći u ovoj zemlji zainteresirao sam se za Marka Pola. Na Korčuli sam posjetio Muzej Marka Pola i tek manjim dijelom mjesta koja je on proputovao. Posjetio sam Svetu zemlju, Veneciju, Konstantinopol i druge gradove, obalu Žutoga mora u Južnoj Koreji i stigao sve do Japanskog mora. U međuvremenu sam proputovao brojne zemlje Latinske Amerike, nekoliko zemalja na Karibima i Antilima, Sjedinjene Američke Države i većinu europskih zemalja. Tako sam i ja veoma mlad postao turist pustolov.

Priznanje za promociju Hrvatske i Fijeta

Kao novinar Glasa Hrvatske imao sam priliku surađivati s hrvatskim ogrankom Svjetske udruge novinara i pisaca iz turizma - Fijet. U Zagrebu sam napravio reportaže o gradu intervjuirajući predsjednika i potpredsjednika Udruge i sudjelovao u radijskom programu koji se putem satelita emitirao na postajama Latinske Amerike. Godine 2015. napravio sam reportažu o nagradi Zlatna jabuka koju je Udruga dodijelila Dubrovniku i Dubrovačkom ljetnom festivalu. Isto tako, napravio sam raznovrsne reportaže o Hrvatskoj, posebice o Zagrebu, u svrhu promidžbe hrvatskog turizma i turizma hrvatske prijestolnice u svijetu.

Ove godine hrvatski ogranak Svjetske udruge novinara i pisaca iz turizma dodijelio mi je posebno priznanje Marko Polo za, kako se navodi, reportaže o Hrvatskoj i Zagrebu objavljene na Hrvatskom radiju, u programu Glasa Hrvatske, te za izniman doprinos u medijskom promoviranju aktivnosti Fijeta Hrvatske na španjolskom govornom području. Priznanje predstavlja veliku čast za mene i Glas Hrvatske. Veoma sam ponosan što sam dao svoj obol promociji Hrvatske i Fijeta i stoga zahvaljujem Fijetu Hrvatske za priznanje koje nosi ime znamenitog Marka Pola! Također, zahvaljujem Zboru turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Treća adventska svijeća u Splitu

Kao laureata Fijeta Hrvatske, glavna urednica Glasa Hrvatske Daria Marjanović pozvala me da predstavljam redakciju na manifestaciji Gastro Advent u Splitu, na kojoj sam s novinarima iz međunarodnih medija (također i Fijeta) upalio treću adventsku svijeću. Cilj te manifestacije je promocija Splita i njegove gastronomije u ovo doba godine. Hvala vam Daria! Hvala Glasu Hrvatske!

S velikim ponosom ponavljam: uvijek sam bio turist pustolov, kao i Marko Polo, i to u najpozitivnijem smislu riječi.


Španjolska verzija bloga.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!