15:32 / 01.09.2016.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Mihovil Španja - Mike

Hrvoje Antonio Belamarić

Hrvoje Antonio Belamarić

Foto: - / -

U ponedjeljak je bila promocija filma o radu i djelu Mihovila Španje i njegovim sportskim uspjesima te je u filmu prikazan trening i priprema za paraolimpijske igre u Londonu 2012.
U ponedjeljak je bila promocija filma o radu i djelu Mihovila Španje i njegovim sportskim uspjesima te je u filmu prikazan trening i priprema za paraolimpijske igre u Londonu 2012.

Film prikazuje veliki trud i volju, ali i spartanski odnos njegova trenera Deana Kontića, a sam Mihovil Španja za njega kaže da mu je kao drugi otac. Film ujedno pokazuje i jednu istinitu crtu čovjeka koji Mihovila Španju ne gleda kao osobu s invaliditetom nego kao sportaša.

Za plivanje Mihovila Španje zaslužna je njegova majka Kata koja je uočila problem s kralježnicom kod svog sina. Kako bi spriječila daljnje pogoršanje Mihovila je natjerala na rekreativno plivanje, a on je s vremenom zavolio plivanje i postao jedan od najboljih paraolimpijaca u plivanju.

Mihovilovi rezultati:
26 VELIKIH MEDALJA

1999.
Europsko prvenstvo, Braunschweig (Njemačka)
400m slobodno - srebrna medalja

2001.
Europsko prvenstvo, Stocholm (Švedska)
400m slobodno - zlatna medalja i rekord europskih prvenstava

2002.
Svjetsko prvenstvo, Mar del Plata (Argentina)
100m prsno - srebrna medalja
400m slobodno - brončana medalja

2004.
Paraolimpijske igre, Atena (Grčka)
100m leđno - brončana medalja
400m slobodno - brončana medalja
200m mješovito - brončana medalja

2006.
Svjetsko prvenstvo, Durban (Južnoafrička republika)
100m leđno - brončana medalja

2009.
Svjetsko prvenstvo, Rio de Janeiro (Brazil)
200m mješovito - zlatna medalja i svjetski rekord
100m leđno - zlatna medalja i svjetski rekord
100m mješovito  -srebrna medalja i europski rekord
100m prsno - srebrna medalja

Europsko prvenstvo, Reykjavik (Island)
100m prsno - zlatna medalja
200m mješovito - zlatna medalja i rekord europskih prvenstava
400m slobodno-  srebrna medalja
100m leđno - srebrna medalja

2010.
Svjetsko prvenstvo, Eindhoven (Nizozemska)
100m prsno - zlatna medalja i svjetski rekord
400m slobodno - zlatna medalja i svjetski rekord
200m mješovito - srebrna medalja i europski rekord
100m leđno - srebrna medalja

2011.
Europsko prvenstvo, Berlin (Njemačka)
200m mješovito - zlatna medalja
400m slobodno - srebrna medalja
100m leđno - srebrna medalja
50m leptir - srebrna medalja
100m prsno - brončana medalja

2012.
Paraolimpijske igre, London (Velika Britanija)
100m leđno - brončana medalja

Nagrade i priznanja
2004. - dobitnik najviše državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti, sporta i obrazovanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za RH

2005.- dobitnik „Reda Danice hrvatskog pletera“ od strane Predsjednika RH za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana

Najtrofejniji sportaš u RH od njezine neovisnosti (četiri brončane paraolimpijske medalje, četverostruki europski i svjetski prvak, 16 puta rušen svjetski rekord i 19 puta europski rekord).

Sedam puta najbolji sportaš s invaliditetom u RH (2001.,2002.,2004.,2007.,2009.,2010.i 2011.).

Ovi vrijedni rezultati Mihovila Španje pokazuju koliko je napravio za paraolimpijski sport i za samog sebe, a tu je uloženo jako puno znoja, truda i suza, što pokazuje kako je paraolimpijski sport i sport za osobe s invaliditetom jednak sportu kojim se bave zdrave osobe.

Sam Mihovil u filmu progovara o problemima financiranja sporta za osobe s invaliditetom i kako se malo cijene rezultati u paraolimpijskom sportu u RH. Zdrave osobe koje osvoje medalje, ako nisu u malim sportovima, dobivaju više nego paraolimpijci.

Ovaj film nije imao veliku patetičnu notu, što je dobro, već je imao sportsku notu, ali isto tako i obiteljsku. Njegova majka Kata u filmu je pokazala kako tretira svog sina jednako kao i njegova brata koji je potpuno zdrav i kako Mihovilu nije dopustila da zbog svog invaliditeta bude u bilo kakvom povlaštenom položaju te ga je stalno gurala naprijed, ili kako bi rekli u olimpijskom duhu - više, brže, jače.

Mihovil je inače završio fakultet iz PR-a i komunikacija na društvenim mrežama u Dubrovniku. Time je pokazao da je obrazovanje veoma važan dio života i da se osoba ne mora samo baviti sportom, već da mora misliti i što će nakon tog sporta raditi. Mihovil u filmu progovara o problemu koji muči mnoge sportaše, a to je što i kako dalje nakon završene sportske karijere.

I sam pokazuje strahove prema novome i prema drukčijem. U filmu govori  o problemu debljine nakon što je završio sportsku karijeru. Isto tako progovara kako je bitno krenuti dalje i završiti školovanje kako bi danas sutra mogao raditi posao koji ga ispunjava i koji mu daje potpunu slobodu i neovisnost u financijskom smislu.

O njemu u filmu govore i iz Međunarodnog olimpijskog odbora.

„Mike je istinski začetnik Paraolimpijskog pokreta, čime svojoj zemlji i čitavom svijetu dokazuje što je moguće postići uz odlučnost i predani rad, bez obzira na životne izazove.On je ponosan paraolimpijac te je, kao što i sam naziv filma sugerira, postigao i više od samih medalja. To je rezultiralo povećanom sviješću o parasportu u Hrvatskoj te o sposobnostima osoba s invaliditetom. Njegovi rezultati i postignuća nakon aktivne plivačke karijere priskrbili su ovome sportu nove obožavatelje i pomogli promijeniti percepciju ljudi.

Smatraju ga, bez iznimke, jednim od najboljih sportaša u povijesti njegove zemlje. Tko bi i pomislio prije 15 godina kada je Mike započeo svoju karijeru, da će biti tu gdje je danas i slaviti taj uspjeh?“

Sir Philip Craven, član najvišeg reda Britanskog carstva

Sve u svemu film je pokazao kako se u životu može uspjeti, a kako sport može biti velika motivacija za korak dalje. Pokazuje i kako sport pomaže ljudima i osobama s invaliditetom da se organiziraju i steknu navike.

Film bih ocijenio čistom peticom!

Da podsjetim, od 7. do 18. rujna trajat će Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru.

Svim našim paraolimpijcima želim najbolje rezultate!

Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!