15:45 / 22.08.2014.

Autor: Cody Brown

Najvažnija je empatija

Cody Brown

Cody Brown

Foto: - / -

Naučiti kako živjeti u Hrvatskoj jedan je od najvećih izazova s kojima se u Hrvatskoj suočavam. Ne želim da to zvuči kao da je Hrvatska nekakvo ludo mjesto usred džungle. Nije, ali Hrvatska, dakako, ima vlastitu kulturu i običaje, veoma različite od onog na što sam navikao u Americi.

Kultura se često definira kao skup vjerovanja i ponašanja određene zajednice. Ta vjerovanja članovima te zajednice objašnjavaju svijet na određeni način. Tako se iskustva procesuiraju i razumijevaju. Primjerice, ja vjerujem da je spavanje s uključenim ventilatorom uperenim u moje lice - ugodno. Moja hrvatska punica (i mnogi Hrvati) vjeruju da je spavanje pokraj uključenog ventilatora - suicidalno. Vidite? Različito.

Džemperi...

Ono što smo i ja i moja požrtvovna hrvatska obitelj morali naučiti jest kako suosjećati s drukčijim svjetonazorima. Da bih razumio svijet oko sebe, pokušao sam zamisliti kako svijet izgleda onima oko mene. Tako, kad moja punica inzistira da moja kći nosi potkošulju, majicu dugih rukava i jaknu samo zato što je vjetrovito, nastojao sam razumjeti da je to zato što ona strahuje da će se unutarnji organi moje nedovoljno odjevene kćeri nekako upaliti. I vjerujem da je moja punica naučila da mene više brinu grašci znoja koji se nižu na kćerinom čelu, jer smo očigledno pretjerali s odjećom u kolovozu.

.... i kompromis

Nekako postižemo kompromise. Nije lako živjeti s ljudima čija su uvjerenja i iskustva različita od vaših. Stvarno. Svi smo se naučili prilagoditi kroz empatiju. Čašćenje drugih kavom, višesatno ispijanje kave, osjećanje umjesto mjerenja vremena - sve su to aspekti hrvatskog života kojima sam se mogao prilagoditi samo zamišljajući sebe u hrvatskoj koži. Čak je i moja punica prihvatila to što hodam bos po kući i ujutro pijem hladno mlijeko.

Ferguson, Missouri

Bez empatije ne može biti pomirenja među suprotstavljenim stranama. To me upućuje na aktualne događaje u gradiću Ferguson u američkoj saveznoj državi Missouri. Prošlog tjedna, bijeli policijski službenik ustrijelio je nenaoružanog crnog tinejdžera. Otad, Ferguson je mjesto kojim su zavladali prosvjedi, neredi, kao i velike količine gumenih metaka i suzavca. Usto, goleme su razlike u tome kako netko promatra te događaje, ovisno o rasi. Istraživanje centra Pew pokazuje da 80 posto crnaca vjeruje da je pucnjava povezana s rasnom problematikom, dok to isto misli tek 44 posto bijelaca.

Nisam crn, ali...

Amerika za bijelce i Amerika za crnce dvije su različite Amerike. Moj rodni grad duboko je ispresijecan rasnim podjelama. Postoji striktno crni dio grada, a onda su tu i svi ostali kvartovi. Iako nisam crnac, mogu pokušati suosjećati s crnim stanovnicima Fergusona. Mogu pokušati zamisliti kakav to mora biti osjećaj kad člana vaše zajednice ubije netko tko je prisegao zaštititi zajednicu i potom nije čak ni uhićen, čime mu je praktički osigurano pravo na povoljnu presudu u slučaju nepostojanja čvrstih dokaza protiv njega. U međuvremenu, s daljnjim razvojem događaja, mogu razumjeti da bijes i frustracija proizlaze i iz toga što je vaš prosvjed suočen s oklopnim vozilima, snajperskim puškama i policajcima odjevenim poput vojnika.

Za mene, empatija je sposobnost razumijevanja druge osobe, njezine priče, bitke i strahova. Bez iskustva življenja u stranoj zemlji, ne bih razvio kapacitet prihvaćanja i razumijevanja svjetonazora koji je toliko različit od mog. Svi mi, svugdje (osobito sad u SAD-u) trebali bismo pokušati suosjećati s drukčijima od nas, kod kuće ili u inozemstvu.

                                               *********

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!