13:58 / 19.06.2019.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Nema maženja bez paženja

-

-

Foto: - / -

Današnji klinci koji su u pubertetu, misle da im je seks život dao, ali nažalost jako malo znaju o spolnom životu. Prvo zato što nemaju s kim razgovarati, drugo zato što roditelji nevoljko govore o toj temi.
Današnji klinci koji su u pubertetu misle da im seks život dao, ali nažalost jako malo znaju o spolnom životu. Prvo zato što nemaju s kim razgovarati, drugo zato što roditelji nevoljko govore o toj temi.

Pitate klince danas koje su spolne bolesti, oni će vam reći da je spolna bolest WC školjka. HZJZ je pokrenuo akciju da osvijeste te srednjoškolce koji sve problemi dolaze s njihovom seksualnošću. Drugi dio priče su roditelji. Mislim da je njihova pogreška u tome što s djecom o seksualnosti i spolnim bolestima ne razgovaraju dovoljno i otvoreno, nego u rukavicama. Seks je normalna pojava, ali moramo prvo misliti na zdravlje i biti svjesni koje posljedice nose spolne bolesti. Zato mislim da treba upotrebljavati kondome jer srednjoškolci pojma nemaju ni kako se stavlja kondom ni kako se koristi. Nažalost imamo danas i tridesetogodišnjake koji o seksualnosti baš pojma nemaju. Zato mislim da je akcija HZJZ-a jako potrebna i zato joj posvećujem ovaj blog.

U sklopu kampanje „Nema maženja bez paženja“ na 26 plaža od sjevera do juga Hrvatske bit će postavljeni infopanoi i svlačionice s ključnim porukama. Kampanja će obuhvatiti neke od najfrekventnijih plaža na Hvaru, u Umagu, Splitu, Poreču, Makarskoj, Crikvenici, na otoku Krku i drugim gradovima i otocima, što će joj dati veliku vidljivost na nacionalnoj razini.

Provedba kampanje je iznimno važna zato što najnoviji podaci međunarodnih istraživanja pokazuju da mladi u Hrvatskoj o nekim aspektima spolnog i reproduktivnog zdravlja znaju manje nego prije 12 godina. Pri tome se kondomima koristilo 60% dječaka i 50% djevojčica, što upućuje na osjetni pad njihove uporabe među mladima u odnosu na prijašnja razdoblja (npr. 2006. godine kondome je koristilo 82% dječaka i 84% djevojčica).

Kampanju su osmislili progresivni stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji žele da se mladi ovo ljeto, ali i poslije ljeta, prilikom seksa ponašaju odgovorno, rabe kondome i paze i na sebe i na svoje partnere.

Nažalost mi u školama nemamo baš razvijenu svijest o spolnom zdravlju, a i na satu biologije profesori ne vole govoriti o tome. Mislim da bi trebala postojati radionica i nekakve druge aktivnosti gdje bi tinejdžere i sve ostale mlade ljude učili normalnom spolnom životu bez gluposti. Po ovim podacima koje vidite u tekstu se dovoljno govori koliko ta djeca malo znaju. Mislim da prije svega moramo misliti na zdravlje. I ovo se tiče osoba s invaliditetom jer osobe s invaliditetom su isto tinejdžeri i još manje znaju o sekusalnosti. Zato bi bilo jako dobro da te kampanje traju duže i da postoje radionice. Toliko od mene za ovaj blog.

Pazite što radite i odgovorno se ponašajte prema svom zdravlju. Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić  *Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!