07:48 / 13.12.2015.

Autor: Ivan Žaknić

Nema više zemlje. Nema više ljubavi

Sirijska ljubavna priča (Screenshot YouTube)

Sirijska ljubavna priča (Screenshot YouTube)

Foto: - / -

Tamo negdje na početku devedesetih jedan je razumni svjedok rastakajućega procesa bivše države rekao kako je ljudima na ovim prostorima uvijek bilo teško shvatiti da uvijek kad netko dobije državu, netko je drugi izgubi.

Sirijska ljubavna priča (A Syrian Love Story), Velika Britanija, 2015. Redatelj: Sean McAllister

Slava Alahu koji nije stvorio
Čarobniji prizor od dvoje sretnih ljubavnika
Priča o mladoj Nur i djevojci ratnici,
Tisuću jedna noć, vol.3.

Tamo negdje na početku devedesetih jedan je razumni svjedok rastakajućega procesa bivše države rekao kako je ljudima na ovim prostorima uvijek bilo teško shvatiti da uvijek kad netko dobije državu, netko je drugi izgubi. Tu  ovoprostornu mudrost mogli bismo primijeniti i na čovječanstvo općenito.

Zaputio se prije šest godina britanski aktivistički filmaš Sean McAllister u zemlju Siriju kako bi nešto snimio. A lice te zemlje odavalo je tada turističku atrakciju napučenu povijesnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i nervoznim turističkim vodičima kojima najdraže riječi jesu: No camera, no photo! Preko toga dolazimo do naličja zemlje koja u političkom smislu stenje pod Assadovim režimom uz blagoslov Zapada i blaženo neznanje turista koji za autokratove sveprisutne velebne portrete i poruke ne mare.

No, Mc Allister nije od te fele; njegov aktivizam upoznat će ga s Palestincem Amerom koji je u Siriju prebjegao što zbog političkih, što zbog ljubavnih razloga. Njegova žena i majka trojice sinova Radgha lijeva je protivnica Assadova režima, na početku filma po drugi put zatvorena. Djeca su posebna priča; najstarijem sinu ionako su više na pameti žene, nego politika; srednji sin je u tinejdžerskoj dobi i cijelo vrijeme figurira kao glas razuma jasno uobličavajući i svoje političke stavove; najmlađi Bob posebna je, pak, priča, slatki i zaigrani dječačić kojeg zbog duge kose nerijetko smatraju curicom. Radgha i Amer se vole, pristojan je to i građanski brak u kojem ima političkog aktivizma i zapadnjačkih navika. I dok Sirija počinje vriti, a Amer pokreće prosvjede za Radghino puštanje na slobodu, McAllister je već ušao u njihove živote kao šesti član obitelji.

Ubrzo nakon Radghina puštanja iz zatvora, obitelj se prisiljena skloniti u palestinski izbjeglički centar u Libanonu gdje po prvi put dolazi do narušavanja obiteljske idile...Sirijsku ljubavnu priču dalje nema potreba detaljno prepričavati – zajedno sa sirijskom revolucijom, a potom i fizičkim nestajanjem države, nestaje  i Radghina i Amerova ljubav koju neće spasiti – već samo pogoršati – imigracija na Zapad.

Radgha je bila i ostala politički aktivist što žudi za statusom nacionalne heroine, a Amer to više nije mogao podnositi pa je ljubavnu sreću tražio na drugom mjestu. Svjedoci smo procesa s izmjenama nade i očaja taman toliko da onaj racionalni sin na kraju zavapi kako mu se ni život pod Assadom nakon svega ne čini toliko strašnim. McAllister je u formi direktnog filma pet godina bilježio sve te obiteljske prevrate, mirenja i svađe tek se pokatkad upuštajući u narativne dionice. Rezultat je fascinantan – Sirijska ljubavna priča otvorila je ovogodišnji Human Rights Film Festival s težišnom No Home temom sugerirajući važnost doma kao nulte točke obiteljskoga sklada. Radgha i Amer – iako u osnovi kozmopoliti – svoj su dom izgubili i nikad ga više nisu našli. Razorili su ga oni što ubijaju u ime diktatora i u ime Alaha, zaboravljajući čarobne prizore što ih je Alah stvorio. Amer će sreću naći na drugom mjestu, Radgha sreću možda nikad ne dočeka, a mali Bob će postati Francuz iz čijeg će sjećanja postupno nestajati idila sirijskoga obalnoga grada u kojemu je proveo prve godine.

Mi ćemo to – pomalo zapadnjački licemjerno – gledati, knedla u grlu će nas stezati i pitat ćemo se koliko je radghi, amera i malih bobova prošlo i kroz našu zemlju dok su neki od nas u njima vidjeli teroriste i poželjeli im žicu. Sirijska ljubavna priča? Nema više Sirije. Nema više ljubavi.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!