12:14 / 18.12.2015.

Autor: Cody Brown

Odabiri nove generacije

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mnoštvo problema hrvatske države leži u ovoj, prvoj generaciji mladih koji sazrijevaju u demokraciji. Njima autoritarizam nije niti u dalekim sjećanjima.

Nedavno sam shvatio da su studenti koje podučavam prva generacija u dugoj hrvatskoj povijesti koja vjeruje da posjeduje pravo kriviti svoju vladu. Najmanje tisuću godina, niz generacija Hrvata nije poznavao zakonski sustav u kojem javnost ima utjecaj na državne vođe.

Svjestan sam da demokracija može biti razočaravajuće iskustvo. Trebam li vas podsjetiti na Donalda Trumpa? Unatoč tome mislim da je ne bismo trebali omalovažiti na osnovi nekoliko razočaravajućih rezultata izbora. Doduše, imat ću štošta za reći ako u studenom sljedeće godine Trump postane predsjednikom SAD-a. Kvaliteta demokracije leži u njenom utjecaju na političke procese. Problem je što u tranzicijskim državama tom utjecaju treba vremena.

Autoritarizam i tamnoputi Michael Jackson
Mnoštvo problema hrvatske države leži u ovoj, prvoj generaciji mladih koji sazrijevaju u demokraciji. Njima autoritarizam nije niti u dalekim sjećanjima. Pojam im je nepoznat koliko i tamnoputi Michael Jackson. I jedno i drugo mogu samo zamišljati.

Za nas starije, Michael Jackson je nekoć bio crn, a politika nešto u što se većina ljudi nije miješala. Autoritarni režimi poput nekadašnje Jugoslavije stavljaju moć u ruke elite, ne dopuštaju sudjelovanje naroda, te se unutar njih izričita prava na privatno vlasništvo obično ne podrazumijevaju.
Iako autoritarna vlast pruža brojne prilike za rad, stanovanje i obrazovanje, vođe tih država su iznad zakona. Nije moguće osvetiti se partiji na nadolazećim izborima jer je partija jedina na izbornom listiću.

Promjena stava
U razgovorima o politici, primjećujem da se stavovi mojih vršnjaka i mojih studenata uvelike razlikuju. Potonji su skeptični u trenutačna čelništva SDP-a i HDZ-a, ali otvoreno ne pokazuju opće nezadovoljstvo politikom, kao što to rade starije generacije.

Za one odrasle u vrijeme socijalizma, političari su bahati, sebični individualci, a svatko tko se bavi politikom radi to iz nekakve osobne koristi. Takav stav ima smisla, uzevši u obzir iskustvo hrvatske države s komunizmom. Oni koji su se pridružili komunističkoj partiji obično taj čin obrazlažu željom za boljim poslom i položajem.

Zašto bi se itko uključio u politiku s ciljem da nešto promijeni kad je politika hijerarhijska, strogo kontrolirana, jednostrana institucija sastavljena od individualaca gladnih moći? Nadalje, zašto bi itko izvan ikakve stranke mislio da može samo tako okriviti jednu izdvojenu, zatvorenu, diktatorsku, hijerarhijsku stranku? Na kraju nam preostaju pohlepni pojedinci u politici i ostatak javnosti koji se nezadovoljno miri s trenutačnim stanjem. Ovo vrijedi za veći dio Hrvatske.

U nedostatku socijalističke ideologije u kojoj se domovi, poslovi i škole koriste kako bi se pridobile simpatije naroda, hrvatska politička klasa se više nego ikad osjeća slobodnom raditi što hoće i kad hoće, sigurna da se javnost neće aktivno pobuniti. Rezultat toga je da se većina javnosti upravo tako i ponaša, jer takav način poznaje. Svi nastavljaju igrati svoje uloge.

Nada
Zbog toga je nova generacija jako važna. Ne zna ništa o prošlosti te stoga ništa ne može utjecati na njezine stavove. Nije ni ispunjena naivnim mladenačkim optimizmom; jasno joj je što se zbiva u državi, i izgleda da neće stati na ciničnoj nezainteresiranosti.

Mladi imaju nadu u budućnost. Nadaju se da će njihova generacija nešto promijeniti aktivnim sudjelovanjem u politici i političkim procesima. Možemo se nadati da su u pravu.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.


*Iznesena mišljenja autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a


Cody Brown

Cody Brown

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!