11:58 / 06.05.2015.

Autor: Jelena Barukčić

Privatnost odabranima

Jelena Barukčić

Jelena Barukčić

Foto: - / -

Agencija za zaštitu osobnih podataka odlučila je: pojedini podaci na imovinskim karticama dužnosnika krše privatnost. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na čijim stranicama je registar dužnosnika objavljen, privremeno i nevoljko mora ukloniti imovinske kartice s interneta dok ne provjeri nekoliko tisuća slučajeva kako bi se moglo ukloniti sporne podatke.

Moram priznati da se u jednom dijelu odluke slažem s Agencijom – smatram da podaci o bračnom statusu i broju djece ne trebaju biti javni. Bez sumnje trebaju biti dostupni Povjerenstvu, ali ne i bilo kome drugome. Svaki čovjek ima pravo odlučiti u kolikoj mjeri želi intimni život i obitelj izložiti javnosti. I na kraju krajeva zaštiti sebe i obitelj.

Kako utvrditi nepravilnosti?

S druge strane, ne vidim zašto podaci o neto plaći dužnosnika kod prijašnjeg poslodavca ne bi trebali biti objavljeni. Kako bismo trebali zaključiti postoji li veliko i zabrinjavajuće odstupanje u primanjima ako nemamo barem nekakvu referentnu točku? I zašto ne bismo znali pod kakvim uvjetima su dobiveni krediti – jer i oni mogu ukazivati na moguća protuzakonita pogodovanja. U svakom slučaju, Agencija je o svemu trebala razmišljati prije četiri godine, kad je tek bilo zatraženo njezino mišljenje o tome koje podatke objaviti, a koje ne.

Na Zapadu manje transparentnosti...

Zanimljivo je da u Njemačkoj, kao ni u većini zemalja članica Europske unije, ne postoji imovinska kartica niti slična obveza. Javnosti tako, primjerice, nisu dostupni podaci o imovini i plaćama zastupnika u Bundestagu. Tek pokoji zastupnik dobrovoljno i na svojoj osobnoj web stranici objavi te podatke.

Debata o nužnosti veće transparentnosti vodila se u Bundestagu prije dvije godine – zagovornici su predlagali da zastupnici objave podatke o primanjima, službenim troškovima i povezanosti s lobistima. Sve u cilju stvaranja većeg povjerenja kod građana.

...ali i manje korupcije

Ako će sad netko reći da bismo se trebali, kao i uvijek, ugledati na Njemačku, eh pa, postoji jedna kvaka: korupcija je daleko veći problem u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Prema podacima Transparency Internationala za 2014. samo četiri zemlje Europske unije lošije su rangirane prema indeksu percepcije korupcije.

A naša mala privatnost?

Drago mi je da se Agencija brine za privatnost naših političara, jer je krajnje vrijeme da se počnemo baviti tim pitanjima. Ali tko štiti privatnost i prava nas ostalih građana? Kako mobilni operateri i banke mogu prosljeđivati naše podatke trećim strankama bez našeg pristanka? Kako razna poduzeća, agencije, pa napokon i političke stranke tijekom izborne kampanje mogu pozivima i sms porukama terorizirati građane? Bilo bi dobro kad bi se netko nadležan konkretno pozbavio i time, a ne samo upozoravao i ukazivao na problem. Vidimo da se može djelovati, samo treba postojati želja.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga*iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!