11:21 / 17.03.2017.

Autor: Cody Brown

Protokol s frižiderom

-

-

Foto: - / -

Iako se trudim slijediti hrvatske običaje, dopuštat ću svim prijateljima da otvaraju moj frižider, koliko god ih je volja. Druga je stvar što se time vjerojatno neće baš usrećiti.
Kad živite u tuđoj kulturi, nikad niste sigurni gdje je granica između dobrog ponašanja i nepristojnosti. U japanskoj kulturi, podrigivanje se smatra pristojnim. U Egiptu, pokažete li nekome i nehotice đon svoje cipele, ispast ćete krajnje nepristojni i uvrijedit ćete tu osobu. A u Hrvatskoj, otvaranje frižidera  u tuđoj kući smatra se invazijom na privatnost i jednom od najnepristojnih stvari koje uopće možete napraviti.

Jednom prilikom, na samom početku mog života u Hrvatskoj,  moja punica vidjela je na TV-u kako je neki gost otvorio frižider u kući Raya Romana u seriji Svi vole Raymonda. Punica me dozvala iz dnevne sobe i bez daha pitala: Kako taj može samo tako otvoriti frižider? Oklijevao sam s odgovorom, nastojeći proniknuti u njezine namjere, mozgajući je li to nekakvo trik pitanje. O… protokolarnom posjetu frižideru?

11. zapovijed

Zapravo nisam razumio što me pita. Elaborirala je: U Americi, kad ste kod nekog u posjeti, otvarate im frižider? Samo tako, bez pitanja? Stajao sam pred njom, zbunjen. Hmm… da? Takav moj odgovor potaknuo je kimanje glave u nevjerici, a svaki zamah kao da je govorio: c, c, c. 'Mi ovdje... ', nije dovršila misao, ali je uperila pogled prema nebesima, kao da je otvaranje tuđeg hladnjaka toliko veliki  grijeh da počinitelje čeka božja kazna.  NE POŽELI OTVORITI SUSJEDOV FRIŽIDER!

Stvarno?

Pomislio sam kako je moja punica jedna preosjetljiva žena u godinama, ali sam potom razgovarao s drugim ljudima i uvidio da postoji konsenzus oko toga da je otvaranje frižidera po tuđim kućama prilično nepristojno. To je dijametralno suprotno mojem američkom iskustvu. U SAD-u, otvaranje nečijeg frižidera jedno je od najboljih svjedočanstava snage vašeg prijateljstva.

Američki način

Naposljetku, u Americi koristimo španjolsku izreku: Mi casa es su casa. Moja kuća je tvoja kuća. Kad to kažemo to i mislimo, znači, nemoj tražiti da ti nešto  dodam ili učinim za tebe ono što možeš sam učiniti  – izvoli, uzmi, jedi. Pretpostavljam da bi se to u Hrvatskoj doživjelo kao viši stupanj nepristojnosti.

Kad ste s nekim dobar prijatelj, prirodno je da u njegovoj kući sami otvarate frižider. Kod mog najboljeg prijatelja u Americi, običavao sam odmah s vrata krenuti na frižider, izvaditi bocu gaziranog pića za koju sam već znao gdje se nalazi, natočiti u čašu i potom prokopati po ostavi u potrazi za keksima, dok su moj prijatelj i njegovi roditelji za to vrijeme bili negdje drugdje po kući. Činio sam to kao 15-godišnjak, a isto tako kad sam imao 25 i 30 godina. Znači, kad je prijateljica moje kćeri u Hrvatskoj otvorila frižider kod nas doma, doživio sam to kao znak da je ona uistinu jedna od njezinih najboljih prijateljica.

Nije lako ploviti morem normi i običaja tuđih kultura. Koliko god da mi se sviđa hrvatsko gostoprimstvo, još uvijek volim lakoću s kojom primamo goste i prijatelje u Americi. Dakle, iako se trudim slijediti hrvatske običaje, dopuštat ću svim prijateljima da otvaraju moj frižider, koliko god ih je volja. Druga je stvar što se time vjerojatno neće baš usrećiti. Osim, naravno, ako to učine dok je punica kod nas.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!