14:52 / 13.11.2020.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Psihologija

-

-

Foto: - / -

Znam da ove moje rečenice malo zvuče filozofski, nisam se počeo okretati Kantu i filozofima, već hoću reći da imamo smisao života onakav kakvog si sami napravimo. Ne smijemo dozvolimo da nas pojedine vijesti „izbace iz sedla“, nego se okrenuti pozitivnim stvarima i
Psihologija je jako bitna čovjeku, a to je znanosti koja pokazuje kako se čovjek može održati u doba bolesti, kriza ili gubitka posla. Većina ljudi ovih par mjeseci ili gubi poslove ili  se razbolijeva i završava u bolnicama. I tako će biti još neko vrijeme. Jer, ekonomska kriza nije samo ekonomska nego je i psihološka, a čovjek se mora jako brzo snaći i napraviti sve da nađe novi smisao života i novi posao. Negdje možeš dobiti prije, negdje možeš dobiti kasnije, ali zato je jako bitno da čovjek bude psihološki jak i izdrži u svim padovima i dizanjima u životu.

Često sam proučavao psihologiju da bi sam mogao lakše izdržati neke napore, ali isto tako da može pokazati i put kojim možeš ići bez obzira koliko ti teško bilo. Tri su stvari koje su najteže, koje čovjeka mogu pogoditi. To su bolest, gubitak posla ili gubitak nekog svog bližnjeg. Za psihologiju čovjeka je jako bitno kretanje, druženje, a za psihologiju čovjeka je jako bitno i bavljenje sportom. Nije bitno kakav je on, već samo da se njime redovito bavimo i održavamo tjelesnu i psihičku ravnotežu. Isto tako tome doprinose i stvari za razonodu kao što su knjige, časopisi i čitanje i educiranje. Ovu temu sam odabrao jer mnogi od nas ovih dana zbog raznoraznih stvari lagano padaju u depresiju, ali ozbiljno vam govorim za to nema potrebe. Okrenite se oko sebe, napravite sve što možete za sebe: šećite, vježbajte, čitajte, družite se bez obzira što neki govore da se nije pametno družiti. Jer još jedanput ponavljam mi smo bića koja nisu isključiva i  možemo prihvatiti bilo kakvu aktivnost, bez obzira što nas je pogodilo u nekom momentu, gubitak posla ili gubitak zdravlja.

Kad izgubiš posao, što ti je prvo?  Prvo kreneš i vidiš koje su ti kompeticije da bi mogao pronaći posao i da bi mogao nastaviti raditi.  Za to su ti potrebne dvije stvari dobar CV i kontakti koje si imao dok si radio. Jako puno u psihologiji čovjeka pomažu životinje, pa ako možete imati kućnog ljubimca, ako se možete brinuti o njemu bilo bi jako dobro da se posvetite jednom od njih. Na taj ćete način dobiti povratnu informaciju, jer životinja vas sluša, čuje vaše tijelo i jako je bitno da stres i ostale stvari prevenirate kroz kućnog ljubimca, kretanje, vježbanje a najbolje bi bilo ako ste sami  da si pronađete partnera i zaljubite. Onda ćete dobiti osobu s kojom ćete moći pričati o svemu i s kojom ćete moći razgovarati i o onom svemu o čemu inače ne možete razgovarati s bilo kim.

Jako je bitno da dok tražite posao upišete raznorazne tečajeve kojim ćete upotpuniti svoje vrijeme i da steknete nova znanja i budete u toku s onim što se od vas moglo očekivati.  Ako imate problema u bolesti onda se morate posvetiti liječenju te bolesti, shvaćanju da svijet nije gotov, da imate još puno toga za dati i da se ne smijete predati a isto tako pokazujete time da ste jači od bolesti koja vas je trenutačno napala. Izbacite ružne vijesti iz svog života, ubacite pozitivu, glazbu, uživajte u toj glazbi i mislite pozitivno. Uz adekvatno liječenje vašeg liječnika okrenite se i alternativnoj medicini, ali oko toga se konzultirajte s vašim liječnikom opće medicine i nemojte ju shvatiti kao alternativu, već kao dodatnu pomoć u liječenju vaše bolesti. 

Znam da ove moje rečenice malo zvuče filozofski, nisam se počeo okretati Kantu i filozofima, već hoću reći da imamo smisao života onakav kakvog si sami napravimo. Ne smijemo dozvolimo da nas pojedine vijesti „izbace iz sedla“,  nego se okrenuti pozitivnim stvarima i onome što nas veseli. Moramo nastaviti  živjeti bez stresa i postaviti si nekoliko prioriteta u životu: zdravlje, sreću, osmjeh i pomoć ljudima oko sebe koji imaju nekakve probleme.  A ne da im mi budemo psiholozi ili liječnici, nego čisto da im uputimo dvije, tri tople riječi.

Ovo bi za sada bilo sve od mene za sada, mislim da je dovoljno rečeno i mislim da se svi mi moramo okrenuti sami sebi i dobrim ljudima oko sebe i zato je ovaj blog jako bitan.

Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić
*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!