14:00 / 20.05.2015.

Autor: Jelena Barukčić

Rad bez plaće

Jelena Barukčić

Jelena Barukčić

Foto: - / -

U Hrvatskoj trenutno nešto više od pet tisuća poslodavaca ne isplaćuje plaće svojim zaposlenicima. Pokazuju to najnoviji podaci Porezne uprave za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine.

Neću u ovom blogu pisati o volontiranju i dobrovoljnom radu, kako bi se dalo možda zaključiti iz naslova. Nego o problemu koji je vjerojatno većini vas odmah pao napamet kad ste pročitali gornje tri riječi - neisplaćivanju plaće. Mjesecima.

U Hrvatskoj trenutno nešto više od pet tisuća poslodavaca ne isplaćuje plaće svojim zaposlenicima. Pokazuju to najnoviji podaci Porezne uprave za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine. Neke pozitivne promjene su se ipak dogodile, ako je suditi čisto po brojkama – od srpnja prošle godine, kada je Porezna uprava prvi put objavila takav popis, broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaće smanjio se za 2000.

15 230

Ipak, uz naočigled pozitivne promjene, 15 230 osoba i dalje nije plaćeno za rad koji obavljaju. Odlaze na posao nadajući se da će sljedeći mjesec situacija biti bolja, vjerojatno slušaju i svakakva obećanja. Na kraju se u puno slučajeva ništa ne promijeni. Svi smo mi nervozni kad plaća zakasni nekoliko dana, ili tjedan, dva – no, ne mogu ni zamisliti količinu stresa i malodušnosti kad se sa time čovjek mora suočavati mjesecima.

Naravno, svako poduzeće može upasti u turbulentno razdoblje, u današnje doba je to gotovo pa neizbježno. Dodate li u tu jednadžbu još tečaj i predstečajne nagodbe – koje su u teoriji dobra ideja, ali su vrlo loše izvedene – dobivate kaos. Nažalost, nagledali smo se prosvjeda u posljednjih nekoliko godina. I rijetko su te priče imale pozitivan ishod.

A kako je drugdje?

Moram reći da na ovaj problem nikad nisam naišla na njemačkim portalima ili u televizijskim informativnim emisijama. Ne znači da on ne postoji, ali očito nije dovoljno rasprostranjen, učestao i težak problem da bi se o njemu govorilo u središnjoj informativnoj emisiji.

Zaposlenici u Njemačkoj su u tim situacijama dosta zaštićeni – ukoliko poznaju svoja prava i djeluju odmah. Primjerice, ako zaposlenik u roku od tri mjeseca ne dobije plaću, ima pravo odbiti rad, a poslodavac će ga i za to razdoblje nerada morati isplatiti. Zaposlenik također ima pravo na socijalnu naknadu, kao da je nezaposlen.

Teorija i praksa

I u Hrvatskoj su radnici na papiru postali zaštićeniji u takvim situacijama – neisplaćivanje plaće od prošlog ljeta postalo je kazneno djelo, no je li to dovoljno uplašilo poslodavce? Više od pet tisuća primjera govori da nije tako. Da se teorija počinje provoditi u praksi, mislim da bi neisplaćivanje plaća postalo iznimka, a ne situacija koja polako postaje tužno pravilo.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.
*iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!