07:45 / 02.07.2015.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Seks za sve, pa i invalide

-

-

Foto: - / -

Ne znam zašto smo licemjerni kad spominjemo osobe s invaliditetom i seks. Zašto je tabu tema kad osobe s invaliditetom govore o seksu?!

Ovo će biti vruć blog. Otvaram temu - osoba s invaliditetom i seks. Ne znam zašto smo licemjerni kad spominjemo osobe s invaliditetom i seks. Zašto je tabu tema kad osobe s invaliditetom govore o seksu?!

Pišem ovaj blog jer imam nekog vražjeg iskustva u tome. Imao sam više puta seksualne odnose i nije mi to bio problem, možda samo prvi put. Mislim da osobe s invaliditetom imaju pravo izražavati svoj stav kroz seksualnost, pa makar bili hetero ili homo, koliko Vam god to bilo čudno.           

Smiješno je kad mlade osobe s invaliditetom prvi put pokušaju nešto što se tiče seksa pa ih u tome pokušavaju ograničavati obitelj-roditelji i svi oko njih, umjesto da im pruže potporu.

Jer što prije spoznaju seksualnost, bit će im lakše u ljubavnom životu. A bit će pritom i otvoreniji kao osobe.

Zašto se kod nas općenito malo govori i piše o seksualnosti osoba s invaliditetom? Zato što se pod normalnim shvaća da su osobe s invaliditetom aseksualna bića, što nije istina. Osobe s invaliditetom su vrlo seksualne osobe i imaju pravo na taj dio. Ali zašto smo mi takvi prema osobama s invaliditetom - zato što smo licemjerni?

Vrlo će malo djevojaka koje su zdrave u ovoj našoj miloj zemljici prihvatiti osobe s invaliditetom u seksualnom dijelu. To je zato što teško prihvaćamo nekoga tko je drugačiji, s istaknutim i vidljivim nedostacima. To pokazuje da u edukaciji zdrave populacije nismo učinili baš mnogo.

No to dokazuje još nešto – da osobe s invaliditetom moraju biti sve više prisutne u društvu i normalno komunicirati kako bi mogle naći osobu koja bi ih prihvatila u ljubavnom ili seksualnom životu.

Moj prijatelj Denis Marijon upoznao je Svjetlanu, današnju suprugu i majku njihova djeteta, izvan centra gdje je išao u srednju školu. Danas zajedno uspješno vode Udrugu Zamisli i u braku su dobili dijete. To pokazuje da osoba koja strada u prometnoj nesreći ne mora imati disfunkciju donjeg dijela tijela i zbog toga teško dobiti dijete. Sreća obitelji Marijon sve to opovrgava.

Ima još takvih slučajeva. Primjerice, kolega glumac Vojin Perić ima zdravu suprugu i predivnu kćer.

Samo ova dva primjera pokazuju da ti parovi imaju unutarnju ljepotu, bezgraničnu ljubav, ali i da smo društvo koje na prvu loptu pri zaljubljivanju gleda samo estetiku, vanjštinu i nek' se ima. Volio bih prozboriti o još jednoj temi. Kad dvije osobe s invaliditetom pokušavaju stvoriti zajednicu, onda im se upleću obitelji i brane njihovo pravo na vezu, što iskreno, ne odobravam. Jer svatko ima pravo pronaći svoju ljubav života.

Ali, problem su obitelji koje ne shvaćaju da osobe s invaliditetom nisu aseksualne i da imaju pravo imati curu, dečka, ljubiti se i maziti se. No, ima isto tako osoba s Downovim sindromom koje su u Hrvatskoj već u brakovima, doduše međusobno. To je sasvim normalno i u redu jer oni su po svom karakteru puni ljubavi i u svom svijetu s neizmjerno pažnje prema drugima. I baš me parovi s Downovim sindromom oduševljavaju.

I  zadnja varijanta – ja sam kao osoba s invaliditetom za dekriminalizaciju prostitucije. Tako da osobe s teškoćama u govoru i komunikaciji imaju pravo na legalne prostitutke koje bi kontrolirala država, kao što je to učinjeno u Nizozemskoj.

Ondje Ministarstvo zdravlja preko Agencije za prostituciju daje usluge i dečkima i curama u kolicima ili s bilo kojim drugim oblikom invaliditeta.

Mislim da se to u Hrvatskoj nikada neće dogoditi jer smo veliki licemjeri.

Dragi moji, poruka za kraj – ljeto je već tu, kao i djevojke u ljetnim haljinama. Uživajte u ljetu, suncu, maslinama, vinu ako ste na moru. No, ako nemate tu priliku, i na kopnu može biti veselo.

Idući blogovi pratit će moje putešestvije po morskim odredištima.

Dotad, uživajte u ljubavi!!!


Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!