14:05 / 20.01.2016.

Autor: Jelena Barukčić

Trgovina strpljenjem

Najpoželjnije fotelje u državi (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Najpoželjnije fotelje u državi (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Čini se da je nekima jedini i najvažniji cilj osiguravanje mandata. Činjenica da je nekoliko zastupnika trgovalo svojim mandatima prije nego što je Sabor uopće konstituiran zaista je smiješna u mojim očima.

Dok iščekujemo predstavljanje nove vlade, što bi se prema najavama trebalo dogoditi najkasnije u četvrtak, ne možemo izbjeći razmišljanja o zakulisnim igrama u politici. Samo zamislite kako izgledaju ti razgovori i pregovori, što li se sve obećava – općenito, ne samo u slučaju ove vlade ili ovog saziva Sabora. A zasigurno ne samo u slučaju Hrvatske.

Najnoviji domaći primjer koji me naljutio je onaj Gordane Rusak iz Mosta, odnosno nekadašnje članice Mosta. Neću unaprijed nekoga osuđivati, neka se time bavi USKOK, ali uzmemo li to kao hipotetski primjer trgovine mandatima, onda zaista nije teško razumjeti frustracije i apolitičnost Hrvata.

Mandat kao cilj
Čini se da je nekima jedini i najvažniji cilj osiguravanje mandata. Činjenica da je nekoliko zastupnika trgovalo svojim mandatima prije nego što je Sabor uopće konstituiran zaista je smiješna u mojim očima. Birači su pojedincu unutar stranke ili pokreta dali svoje povjerenje, dakle znali su u kojem "paketu" dolazi i za što se zalaže. Onda odjednom preokret prije nego što je "igra" uopće krenula – to je kao da neki nogometaš potpiše za jedan klub pa onda odjednom odluči vidjeti može li uspjeti u drugom.

Nisam potpuno negativno nastrojena prema situaciji da zastupnik istupi iz nekog kluba i priključi se drugome ili pak ostane solo igrač (mada druga opcija nema previše smisla, stvaran utjecaj takvih zastupnika je upitan). Razumijem da stranka nekoga može isključiti ili da netko može istupiti iz stranke zbog neslaganja s odlukama, prijedlozima itd. Dakle, kad postoji opravdan razlog za takve postupke, onda to shvaćam. Osiguravanje posla prijateljici i priskrbljivanje nekih pogodnosti samome sebi – to nije dovoljno dobar razlog.

Skupi divlji zastupnici
Nedavno sam čitala članak u jednim austrijskim novinama, tema su bili "skupi divlji zastupnici". Pritom se misli na zastupnike koji istupe iz kluba i ne priklone se nikome. Uz plaću veću od 8500 eura, mogućnost zapošljavanja jedne osobe i praktički nikakvu moć u parlamentu – opis je zaista pogođen. Takve zastupnike se tolerira na sjednicama parlamentarnih odbora osim u slučaju da  savjetovanje o nekoj temi iziskuje tajnost. Ne mogu zatražiti raspravu o određenoj temi na sjednici odbora i parlamenta – jer za to je potrebno prikupiti potpise najmanje petero zastupnika. Jedino što mogu jest govoriti u parlamentu, dobiju polovicu vremena koja je određena za najmanji klub. Skup sport.

Slično je i kod nas. Hoće li i kad zastupnici, političari postati svjesni svoje odgovornosti prema biračima, svim građanima? Ni Sabor ni ministarstva ni mandat premijera nisu stvoreni za promicanje vlastitih interesa. Te pozicije imaju najveću odgovornost u državi, vrijeme je da se u skladu s tim i obavljaju.  Barem još možemo sanjati o tome.

-----------------------------------------------------------
Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja veseli me, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima - upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima njemačkim govornim područjima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!