12:16 / 07.10.2016.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Udruga Srce iz Sv. Ivana Zeline

-

-

Foto: - / -

Evo jedne pozitivne priče o udruzi Srce,to je udruga koja brine o osobama s invaliditetom i pokušava ih integrirati u sustav kao sve ravnopravne građane i da budu dio društva u kojem živimo.
Evo jedne pozitivne priče o udruzi Srce, to je udruga koja brine o osobama s invaliditetom i pokušava ih integrirati u sustav kao sve ravnopravne građane i da budu dio društva u kojem živimo. Zanimljivo je da je to prva udruga koja sama prikuplja sredstva za svoje potrebe. Zapošljava oko 20-ak djelatnika, imaju razne vidove terapije: radnu terapiju, logopeda, razne radionice pa čak i emisiju na Radio Zelini koju vodi i sam član udruge. Pokazuje se da kada su uključeni da nisu isključeni, ali udruga ima još jednu posebnost, a to je da su uključeni i roditelji djece koja imaju neki oblik  invaliditeta.

Pokazuje se da jedna mala, sređena sredina, ali i udruga koja ima cilj i svrhu mogu jako puno napraviti za same osobe s invaliditetom. Posebnost je što i oni imaju kolektore za struju iznajmljuju struju HEP-u i od tih novaca ulažu u programe u kojr su uključeni i sami korisnici tih programa. Isto tako i prodaju svoje proizvode i otvaraju neke druge vidove financiranja a da ne moraju ovisiti, a da ne moraju ovisiti o državi i natječajima koje raspisuje država. Vjerojatno će kroz skorije vrijeme i ući na tržište EU fondova. Moram isto tako naglasiti da je Grad Sveti Ivan Zelina isto daje udruzi Srce sredstva za normalno funkcioniranje.

Pokazuje se kroz priču da su korisnici jako zadovoljni, da je pozitivna reakcija na programe, da se osjećaju korisni, i da nisu zatvoreni u svoja četiri zida. I da ne sjede kod kuće, nego da su aktivni, u društvu su svojih prijatelja. Ali pokazuje se još jedna divna činjenica, kada imaš strategiju kako prikupljati sredstva, širiti programe, imati  velike ideje tako da isto takva udruga i organizira i humanitarni koncert 20.10.2016. godine a prikupljena sredstva namijenjena su radu udruge. Ako ste u mogućnosti svakako posjetite Sv. Ivan Zelinu, članove udruge i uživajte u koncertu.

Bilo bi jako dobro da budete dio tog koncerta ali ako možete sudjeujte kao donatori udruge Srce iz Sv. Ivana Zeline i tako pomognete osobama s invaliditetom da budu uključeni u programe i da ne budu izolirani iz društva u kojem žive.

Volio bih da u Hrvatskoj postoji više udruga koje bi se samofinancirale i koje ne bi živjele od natječaja koje raspisuje država, koja je ionako pokazala da baš nema svijesti prema udrugama sa osobama s invaliditetom i njihovim programima. Svatko ko kopira ovaj program udruge Srce imat će velike potencijale u budućnosti da uključuje sve više osoba s invaliditetom u razne programe.

Još čekam da se u Hrvatskoj udruge povezuju s udrugama u Europi i da pokupe njihov način financiranja ili da zajedno financiraju programe svatko iz svog područja života. Dosta je udruga koje su na rubu financiranja ili gašenja jer nemaju dovoljno sredstava a isto tako nemaju niti dovoljno programa niti ideja da bi se održali kao udruge.

Ima dosta primjera u Zagrebu, udruga koje su pred gašenjem jer su ovisile o sredstvima iz proračuna a kako je proračun sve manji i manji tako je i tim udrugama sve teže prikupljati sredstva jer nisu na vrijeme preorijentirali programe na EU fondove i ostale načine prikupljanja sredstava.

Inače se ne čuje da ima pozitivnih primjera kao iz Sv. Ivana Zeline, pa je ovo svijetli primjer i bilo bi dobro da se malo i druge udruge počnu udruživati i pomagati osobama s invaliditetom, da ne budu izolirane, nego da budu uključeni.

Ova priča je samo pokazatelj da „kad se male ruke slože, sve se može“. I veliko hvala ljudima,članovima i roditeljima i udruzi Srce.

Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!