10:33 / 19.12.2018.

Autor: Mladen Iličković

Vučitelova božićna poruka

Foto: Mladen Iličković

Foto: Mladen Iličković

Foto: - / -

Kao i prije kad sam dolazio snimati električni romobil i druga električna vozila koje je vučitel Vujičić sklepao s učenicima dočekan sam veoma srdačno.
Dok danima ustrajno mantram zaštitni plašt na kojem piše kako je bitno ogrijati se u zagrljajima moje obitelji jer pokloni, kolači, francuska, purica i gujdek ne grle… do mene je stigla božićna poruka:

Bok Mladen,
dobre vijesti: Srednja strukovna škola Velika Gorica ima energetski neovisan praktikum za elektrotehniku. Instalirali smo novi Schrack FN sustav (malu solarnu elektranu), donacija, koji koristimo za rasvjetu i napajanje računala, e-dnevnik. Plus stari hibridni sustav vjetrogenerator i FN. Obnovljivi izvori energije u svakodnevnoj upotrebi. Učenici uživaju i jako su ponosni rezultatom svoga višegodišnjeg rada. U okviru nastave sami smo projektirali, montirali i održavamo naše sustave obnovljivih izvora energije ukupne snage oko 1000W. U ova dva mjeseca probnog rada hibridni sustav OIE  svakodnevno koristimo a lijepo sunčano vrijeme nam pogoduje. U zimi računamo na puno vjetra i manje sunca.

Sa kolegicom iz hrvatskog planiramo igrokazom predstaviti prednosti autonomnog sustava opskrbe električne energije.:

Popodnevne nastava, svjetlo gori, učenici rade vježbe. Odjedanput mrak... nestalo je struje. Dolazi dežurna učenica i čita obavijest: cijela škola nema struje i nastava se prekida. Evo njih dvojce - naša tehnička služba: Vučitel moremo mi pokrenuti našu školsku struju OIE! Pale rasvjetu, lemilice rade, tablet e-dnevnik. Očitaju displej. Nema prekida nastave u praktikumu.

Sudjeluju učenici elektrotehničari, pomoćni instalater, kuhar.

Kratak opis, komentiraj. Prilažem fotke.

Lp, Igor


Otišao sam snimiti praktikum i igrokaz. Kao i prije kad sam dolazio snimati električni romobil i druga električna vozila koje je vučitel Vujičić sklepao s učenicima dočekan sam veoma srdačno. Među učenicima drugog razreda postoje i djeca s teškoćama u razvoju no to ja nisam ni primijetio jer kod Igora svi su uključeni na svoj način.

Profesorica hrvatskog Sanja Cmrečnjak (Igorova kolegica), poslije je na kavi otvorila dušu – teško joj je što društvo ne prepoznaje sposobnosti djece s teškoćama već ih etiketira i gura na margine. Želi nešto promijeniti, želi napisati prijedlog nekog europskog projekta…

Pomislio sam kako Sanja i Igor čine mnogo u svojem malom a velikom svijetu. Oni okupljaju, njih slijede. Svi smo pozvani pronaći mjesto onima kojima je podrška potrebna jer bez njih ni mi nismo potpuni, jer to nije slabost nego vezivno tkivo, jer se baš od svakog može dobiti neka lekcija.

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!