14:51 / 28.12.2017.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Zbog marihuane u zatvor

Hrvoje Antonio Belamarić

Hrvoje Antonio Belamarić

Foto: - / -

Huanito Luksetić dobio je šest godina zatvora zato što je liječio multiplu sklerozu marihunom. I kud drugdje nego na osobu s invaliditetom koja je imala tešku multiplu sklerozu.
Huanito Luksetić dobio je šest godina zatvora zato što je liječio multiplu sklerozu marihunom. I kud drugdje nego na osobu s invaliditetom koja je imala tešku multiplu sklerozu.

Shvatio je da mu samo marihuana može pomoći. Ali zato su ga država i pravosudni sustav kaznili kaznom zatvora, što dovoljno pokazuje koliko smo kao država nesenzibilni prema ljudima koji samo hoće normalan život. Ako marihuana pomaže u liječenju multiple skleroze, zašto kažnjavamo nekoga tko nije kriv što ima multiplu sklerozu. To je stanje koje se pogoršava s tendencijom da čovjek završava u invalidskim kolicima i svakodnevno gubi svijest gdje se nalazi. Isto tako, takve osobe su katkad bile potpuno zdrave i nisu imale problem s bolestima. Multipla skleroza napada odjedanput! Najprije napada centralni živčani sustav, a zatim može smanjiti motoriku, pokretljivost i osobu dovesti u totalnu ovisnost o drugoj osobi.

Huanito je sam otkrio lijek koji mu pomaže. Zahvaljujući tom lijeku ustao se iz kolica. U Nizozemskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, mislim da bi vlasti dopustile liječenje Huanita bez obzira na to o kojem je lijeku riječ, ako njemu pomaže. Ja dajem punu potporu Huanitu i mislim da se moramo zapitati kakvu poruku šaljemo kao društvo ako osobe koje imaju teške dijagnoze zatvaramo u zatvore samo zato što su željele - pomoći sebi. Neki pak, s druge strane, s nekoliko grama heroina dobiju šest mjeseci zatvora i poslije postaju slobodni građani.

Moram poduprijeti Huanitovu majku koja je pisala predsjednici Republike kako bi oslobodila Huanita. Do danas, međutim, nije dobila odgovor. Isto tako, nije mi jasno zašto se nije javio netko iz Ministarstva pravosuđa ili zdravstva, barem da pokažu ljudsku notu prema čovjeku koji je samo pokušao sebi iskreno pomoći. Nažalost, mediji su mnogo pisali o tome, ali nitko od vlasti to nije doživio. Još jedna divna činjenica u ovoj državi jest ako se itko usudi liječiti onime što nije propisani lijek, završit će u zatvoru poput najvećeg kriminalca.

Ova priča vraća me na priču o posebnim lijekovima za djecu u kojoj Ministarstvo zdravstva pokazuje da država nema sluha za odrasle ili djecu kojima trebaju posebni lijekovi. Ali jedna osoba pokušala je ići mimo sustava s pomoću marihuane, koja je, iako narkotik, njemu pomogla da se vrati u normalan život.

I za kraj, mislim da prije svega moramo gledati čovjeka koji pokušava sebi pomoći, ali ne smijemo ga kažnjavati.

Toliko od vašeg blogera za ovaj blog. Sve najbolje u novoj godini, Bog daj zdravlja, a Majka Božja penez.

Hrvoje Antonio Belamarić*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!