13:53 / 09.03.2018.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Zimske paraolimpijske igre

Hrvoje Antonio Belamarić

Hrvoje Antonio Belamarić

Foto: - / -

Počinju još jedne Zimske paraolimpijske igre gdje imamo 6 mušketira i jednu damu. I dama ima čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Zimskih paraolimpijskih igara.
Počinju još jedne Zimske paraolimpijske igre gdje imamo 6 mušketira i jednu damu. I dama ima čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Zimskih paraolimpijskih igara. Hrvatska se ima ponositi svojim paraolimpijskim sportašima jer sa svake paraolimpijade donesu nekoliko medalja.

Inače, paraolimpijski sport u Hrvatskoj ne dobiva baš dovoljno sredstava za pripremu sportaša za sportska natjecanja, a isto tako imamo nedostatak sportskih dvorana ili skijališta gdje bi sportaši s invaliditetom imali uvjete da bi mogli normalno trenirati. Ali, u Hrvatskoj i normalni sport nema novca, a kako bi ga imao paraolmipijski sport kad još imamo problema u shvaćanjima da se osobe s invaliditetom žele baviti sportom jer im to jako puno znači u životu.

Sad ću navesti nekoliko primjera zašto osobama s invaliditetom trebamo dati mogućnosti bavljenja sportom: prvo – zbog psihofizičkog zdravlja; drugo – zbog vježbanja mišića i muskulature; treće – zbog druženja, socijalizacije i dokazivanja da ti možeš biti bolji što je samo dokaz da bi trebalo što više osoba s invaliditetom uključiti u sport i pokazati im koliko će dobiti smisao njihov život.

Još jedna jako bitna stvar, i država i Hrvatski olimpijski odbor moraju napokon odlučiti da se Hrvatskom paraolimpijskom odboru daje više sredstava za bavljenje sportom i tu se po meni ne bi trebalo štedjeti. Ali isto tako zadaća države da osobama s invaliditetom osigura uvjete bavljenja sportom. To znači da imaju dvorane, prilagođene bazene i planine da bi se mogli baviti i zimskim sportovima makar u Hrvatskoj ima sve manje snijega jer su vremenski uvjeti bolji u Hrvatskoj,  ni sam ne znam kako bih to slikovito opisao – nikakvi.

Trebalo bi otvoriti akademije za bavljenje paraolimpijskim sportovima gdje bi se tražili mlađi sportaši koji bi htjeli sudjelovati u parolimpijskom sportu. Isto tako trebalo bi im omogućiti financiranje opreme za bavljenje sportom. I, ne manje bitna stvar su treneri, pedagozi, fizioterapeuti, radni terapeuti i psiholozi. Jer to su stručnjaci koji najbolje razumiju osobe s invaliditetom i koji mogu najbolje surađivati sa osobama s invaliditetom jer su dio njih cijeli život. Razgovarao sam sa osobama koje se bave paraolimpijskim sportom i rekli su mi da je taj sport čak dvostruko skuplji nego što trebaju zdravi sportaši. Ima veoma mnogo zemalja koje ulažu u paraolimpijski sport osoba s invaliditetom i rade na njihovoj promociji.

I za kraj, pratite iz južnokorejskoga grada Pjongčanga Zimske paraolimpijske igre na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), na Drugome programu Hrvatske televizije (HTV 2) i na Prvome i Drugom programu Hrvatskoga radija u informativnim i sportskim emisijama.

Ali to nije sve, i na mrežnim stranicama HRT-a možete pratiti naših sedmero  veličanstvenih: Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić, Eva Goluža, Josip Zima i Antun Bošnjaković i Bruno Bošnjak. *Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!