1 000 055. rođendan umjetnosti

17.01.2018.

20:07

Autor: Sanja Šegedin Miriovsky / V.M.

-

-

Foto: - / -

Nevažno je gdje se slavi - u ateljeu, koncertnoj dvorani ili na radijskoj postaji. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove umjetnosti može poslati i razmijeniti s ostalima u svijetu. Naša zemlja čestitke razmjenjuje u eteru HR3.
Prema ideji francuskog umjetnika Roberta Filloua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina, umjetnici već niz godina na današnji dan obilježavaju njegovu zamisao, a 13. put zaredom priključio se i Hrvatski radio.

Nevažno je gdje se slavi - u ateljeu, koncertnoj dvorani ili na radijskoj postaji. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove umjetnosti može poslati i razmijeniti s ostalima u svijetu. U radijski eter svijeta uključivali smo se iz mnogobrojnih muzejskih i koncertnih prostora. Osim što svake godine pokušavamo pronaći nove zanimljive umjetnike, projekte i kompozicije i biti drugačiji, nastojimo predstaviti i promovirati svaki put i drugi prostor iz kojeg se uključujemo,  kaže urednica projekta Adriana Kramarić s Hrvatskog radija dodajući da joj je velika želja bila napraviti nešto na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Sretan 1 000 055. rođendan umjetnosti!
To se ove godine i ostvarilo: Zagreb se u proslavu uključio prijenosom koncerta iz Akademijine dvorane Blagoje Bersa, i to skladbama Igora Lešnika i Ivane Bilić u atraktivnom udaraljkaškom projektu Beskraj početka. Pridružio nam se i dramski prvak Slavko Juraga, a tu su i studenti udaraljki koji će sudjelovati i svojim glasovima, a ne samo instrumentima,  ističe profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Igor Lešnik.

Biti u ovom projektu s toliko mnogo zemalja svijeta je gotovo neopisivo, sretan sam što sam dio toga,  oduševljeno priča student treće godine glazbene akademije iz Španjolske Luis Camacho Montealegre, a njegov kolega iz Italije Francesco Mazzoleni dodaje: Sjajno je iskustvo sudjelovati u projektu koji nas povezuje s različitim oblicima umjetnosti i omogućuje glazbeno eksperimentiranje.

Hrvatski radio na Trećem programu za Rođendan umjetnosti emitirao je posebnu emisiju koja kombinirala prijenose događaja iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova. Koncert u Muzičkoj akademiji ujedno je bio početak 15. Međunarodnog udaraljkaškog festivala koji se nastavlja u Bjelovaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!