13:08 / 18.03.2019.

Autor: Jasna Coce/V.M./HRT

10 001 majmun Milana Trenca

-

-

Foto: - / -

Naš uspješni multimedijski umjetnik Milan Trenc, svjetski poznat po slikovnici 'Noć u muzeju', dok montira film po Hektorovićevu 'Ribanju, u zagrebačkoj galeriji Forum priredio je novu likovnu senzaciju.
Naš uspješni multimedijski umjetnik Milan Trenc, svjetski poznat po slikovnici 'Noć u muzeju', dok montira film po Hektorovićevu 'Ribanju, u zagrebačkoj galeriji Forum priredio je novu likovnu senzaciju.

Prošle jeseni, nakon mnogo godina, Milan Trenc ponovno se okušao kao filmski redatelj radeći na svom drugom igranom filmu – adaptaciji 'Ribanja i ribarskog prigovaranja' Petra Hektorovića, u svijetu se, pak, proslavio ponajprije kao vrstan ilustrator - prema njegovoj slikovnici snimljen je američki blockbuster 'Noć u muzeju'.

Mnogo toga je Milan Trenc: filmski redatelj, grafičar, crtač stripova, a aktualnom izložbom '10 001 majmun' otkriva nam svoja promišljanja o čovjeku i svijetu u kojem živi. Ciklus je to slika s jednim motivom - spiralom.

- Ja mislim da je to onaj prvi vrtlog postanka svemira, postanka svega u čemu danas obitavamo. Ta sprala je zbilja jedan univerzalan element, od toga da živimo u spiralnoj galaksiji, do spiralne DNK - spirala je u svemu i spirala je sve, a mi smo među njima, objašnjava Trenc.

Čudesnu energiju emaniraju Trencove slike - na prvi pogled zavrti vam se u glavi, a onda se jednostavno prepustite.

- Ja mislim da Milan Trenc ima zrno genijalnosti. On je homo ludens koji se igra. Sad nam je dao spiralne galaksije koje mogu izazivati kozmičko, u kojima se sve kreće, komentira kustos izložbe Željko Marciuš.

Fascinaciju spiralom Trenc dijeli s velikim umjetnikom Borisom Demurom. Uz pomoć kompjutora izradio je 1728 kombinacija od kojih je dvadesetak izvedeno u akrilu.

- Onda sam na platna prolijevao boju, međutim, u svakom se tom prolijevanju dogodi nešto unikatno. Kad bismo prolijevali te boje zauvijek, nikad se ne bi prolijevale na isti način, ističe Trenc.

Lako je prepoznati se u malim, flomasterom iscrtanim ljudima koji lebde spiralama. Bez obzira na to koliko je milijuna godina prije nas ili poslije, u vrtlog se treba baciti. Doživljaj je uvijek jedinstven.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!