18:32 / 08.10.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/T.D./HRT

10. Gavranfest u Pragu

-

-

Foto: - / -

Jedinstven je po tome što je jedini festival u Europi posvećen živućem europskom piscu. Riječ je o Miri Gavranu čije se predstave izvode diljem svijeta, a gledatelji broje u milijunima.
U Pragu je počeo 10-ti, jubilarni Gavranfest. Jedinstven je po tome što je jedini festival u Europi posvećen živućem europskom piscu. Riječ je o Miri Gavranu čije se predstave izvode diljem svijeta, a gledatelji broje u milijunima.

Ovacijama je u ponedjeljak na velikoj sceni praškog kazališta Studio 2 otvoren jubilarni, deseti Gavranfest. I nakon 200 izvedbi predstava "Sve o ženama" na prestaje oduševljavati publiku.

- Imamo predivnu publiku i nema veće sreće za jednog dramskog pisca nego da vidi da ono sto on radi dopire do publike u cijelom svijetu, ističe Miro Gavran, književnik.

Počeo je 10. Gavranfest. Festival je to posvećen Miri Gavranu hrvatskom piscu, a na njemu se izvode isključivo njegovi dramski tekstovi.

Sedam predstava, dva predstavljanja knjiga, razgovori s autorom, dokumentarni film sve to čini ovaj festival.

- Ja obično saznam o nekim predstavama koje su interesantne i onda ja poslije idem pogledati. Na primjer jedna od najboljih koje sam vidio u Budimpešti lutka, objašnjava František Karoch, selektor i producent festivala.

Predstave dolaze iz 6 europskih zemalja. Što se pak hrvatsko-čeških kulturnih odnosa tiče, ovaj ih festival osnažuje.

- Naš je ponos prevelik, jer imati svoj festival u tako značajnom kulturnom središtu kao sto je Prag je iznimna vrijednost, smatra Ljiljana Pancirov, veleposlanica RH u Češkoj.

Jubilarni Gavranfest završava u subotu gostovanjem dvaju hrvatskih kazališta, Žar ptica i Histrion.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!