Veliki dan za Treći - slavljenička emisija sa 'Sunčane strane Prisavlja'

13.09.2022.

Zadnja izmjena 21:34

Autor: HRT/D.M.

Slavljenička emisija u povodu 10 godina Trećeg

Slavljenička emisija u povodu 10 godina Trećeg

Foto: Matko Švarc / za HRT

Velik je dan za Treći program Hrvatske radiotelevizije. Uz posebnu emisiju i koncerte slavi se prvo desetljeće tog programa, jednog od rijetkih i u svijetu, specijaliziranog za kulturu, znanost i obrazovanje. Večeras smo u prijenosu na otvorenoj ljetnoj pozornici HRT-a okupili brojne uzvanike iz kulture, stare i nove komentatore iz Petoga dana, razgovarali s "najopasnijim filozofom Zapada" Slavojem Žižekom i slušali Mary May.

Prisjetili smo se se kako uz Jazz orkestar HRT-a dišu Chui, Mangroove, Marko Tolja, Zvjezdan Ružić, Lana Janjanin, Filosofia, Cubismo, Darko Rundek, Davorin Gobac i Matija Dedić. Počeo je posebni 10-dnevni program. 


Višnja Pentić naglasila je kako se na Trećem ne gledaju bilo kakvi filmovi - to su dokumentarni filmovi, filmovi malih kinematografija kratkometražni filmovi, jednom riječju zanemareni filmovi. Za Treći je rekla da je mjesto gdje se kultura organski promišlja i koje ima svoju obrazovnu i odgojnu funkciju. Tomislav Pletanac je dodao kako "Treći ne podilazi nečemu što je dominantni ukus" i "uspio je pokazati da svijet nije crno-bijel i bezkompleksan".


Krešimir Mišak razgovarao je s pjevačicom Mary May i predstavio band 'Mary May' koji sviraju rock, blues, jazz, undergrownd rock. Idejna im je vodilja, kazala je pjevačica i autorica pjesama - sloboda.

'Kanal za sve vrijedno što HRT može ponuditi, a za što nije bilo prostora'

Uzor pri pokretanju Trećeg bio je francuski Arte TV. A što o svemu misli danas objasnila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja se kako kaže "prije 10 godina samo pridružila velikom broju pojedinaca i udruga" da bi se pokrenuo kanal "za sve ono vrijedno što HRT može ponuditi a za što nije bilo prostora".

- Mislim da treba čestitati i zahvaliti svima koji su dosad radili i dali svoj doprinos Trećem programu. Nadam se da će imati još više gledati i da će i dalje pokazivati koliko je važan, kazala je.   

Žižekov komentar na Treći: To može samo javna televizija 

U emisiji je prikazan i razgovor s "najopasnijim filozofom Zapada". Slavoja Žižeka smo pitali kakva je uloga TV kanala koji prenosi isključivo kulturu.

- Mislim da je vrlo značajna i bitna danas. Znamo u kojim smo sve krizama, ali mislim da je glavna kriza - kriza kulture. Ne govorim o velikoj kulturi, nego o kulturi u najobičnijem značenju - kulturi svakidašnjeg govora. Vi stojite uz to, i gledaju vas 'mali specijalisti', menadžeri, liječnici kojih to zanima. A to su ljudi bitni za opstanak kulture, ne profesionalci, kazao je među ostalim Žižek. A to može samo javna televizija, zaključio je.  

Jokić: Za ovakvu televiziju i ovakav Treći treba se boriti 

Nakon toga na prisavskoj pozornici upriličen je 'Mali Peti dan' i rasprava o budućnosti javnih TV servisa i kulturnih kanala. Matija Štahan je upozorio na krizu kulture koja znači i krizu duha, i osjeća se u svim sferama društva.

Boris Jokić ne smatra tako već da se u svijetu radi puno stvari samo se za "takvu Hrvatsku televiziju, za televiziju na Trećem programu itekako treba boriti. Kulture, znanosti i obrazovanja bi na televiziji trebalo biti čim više, dodao je, "kako bi se buduće generacije mogle upoznati sa super stvarima - filmovima Fellinija, hrvatskim filmovima 60-tih i 70-godina...". 

Deset najboljih suradnji Jazz orkestra HRT-a

U svojoj bogatoj povijesti Jazz orkestar HRT-a ugostio je mnogobrojne strane i domaće glazbenike. Deseta obljetnica Trećeg programa HTV-a bila je idealna prilika u kojoj nam je orkestar pod ravnanjem šef-dirigenta Mirona Hausera predstavio deset posebnih suradnji.

U prijenosu na otvorenoj ljetnoj pozornici HRT-a prisjetili smo se se kako uz orkestar dišu Chui, Mangroove, Marko Tolja, Zvjezdan Ružić, Lana Janjanin, Filosofia, Cubismo, Darko Rundek, Davorin Gobac i Matija Dedić.

Svake večeri, idućih 10 dana, HTV 3 donosi ekskluzivne intervjue sa svjetskim režiserima, njihove filmove, brojne koncerte. Na Trećem ćemo igrati šah, razgovarati s književnicima. Igrat ćemo šah, imat ćemo i mali vremeplov - kroz program. Tako večeras kreće i novi ciklus eksperimentalnih animiranih filmova naših mladih medijskih umjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!