100. obljetnica Andrićeva prvijenca 'Ex Ponto'

13.12.2018.

11:20

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

default error photo
Malo je poznato da je Ivo Andrić cijeloga života pisao pjesme. Iako lirika nije najbolji dio njegova opusa, sve ono što će poslije razviti u svojem maestralnom proznom opusu, naznačio je u svom prvijencu 'Ex ponto'. Napisao ga je prije točno 100 godina.
Malo je poznato da je Ivo Andrić cijeloga života pisao pjesme. Iako lirika nije najbolji dio njegova opusa, sve ono što će poslije razviti u svojem maestralnom proznom opusu, naznačio je već u svom prvijencu 'Ex ponto'. Napisao ga je prije točno 100 godina.

U Hrvatskom kulturnom društvu Napredak sinoć je izložbom, predstavljanjem filatelističke omotnice i novog izdanja djela 'Ex ponto' proslavljen taj izniman jubilej našeg jedinog književnog nobelovca.

'Ex ponto' nastajao je pune četiri godine, i to u pet gradova i sela u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a Andrić svoj je prvijenac objavio u Zagrebu potkraj kolovoza 1918. godine.

Materijali za izložbu su snimani početkom ove godine na lokalitetima gdje stvarao 'Ex ponto' i prati taj životni i formativni put Andrića: od mariborske kaznionice do Ovčareva gdje je on interniran, sela kod Travnika, do samog Travnika, Zenice i zatim ponovno Zagreba gdje je izdat 'Ex ponto',  kaže direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić.

Nismo išli za tim da pokušamo rekonstruirati sve te prizore i situacije od prije stotinu godina. Radi se o tome da smo pokušali da stiliziramo, odnosno napravimo jednu reminiscenciju duhovnog obzora gdje nastaje to Andrićevo djelo,  napominje autor izložbe i kataloga Enes Škrgo.

U sklopu Zavičajnog muzeja Travnik je i Memorijalni muzej - rodna kuća Ive Andrića, rekonstruirana 1974. U njoj je postavljena stalna izložba o njegovu životu i djelu.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo je važnu ulogu u životu i stvaranju tog velikog književnika: Među dvadesetak tisuća stipendista koje je Napredak imao u svojoj 118-godišnjoj povijesti su i dva nobelovca, to su kemičar Vladimir Prelog i književnik Ivo Andrić, ističe predsjednik Napretkova kulturnog centra Zagreb Dražen Vikić-Topić.

Vikić-Topić dodaje da je prije nekoliko dana, točnije 10. prosinca, bila i obljetnica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću 1961. godine.

'Pripovjedač i njegovo djelo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čovjeku i čovječanstvu.' - govorio je Andrić, a mi se čitajući obnovljeno izdanje knjige 'Ex ponto' moramo još jednom složiti s njim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!