15:25 / 26.11.2019.

Autor: V.M./Hina/HRT

11. nagrada hrvatskom animiranom filmu 'Udahnut život'

Udahnut život (izvor: HAVC)

Udahnut život (izvor: HAVC)

Foto: - / -

Hrvatski film ‘Udahnut život’ Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u međunarodnoj konkurenciji Filmskog festivala Exground u njemačkom Wiesbadenu, što je njegova jedanaesta nagrada.
Film ‘Udahnut život’ Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u međunarodnoj konkurenciji Filmskog festivala Exground u njemačkom Wiesbadenu, što je njegova jedanaesta nagrada nakon više od šezdeset filmskih festivala.

Po riječima Thomasa Johnsona, koji s Ivanom Bošnjak potpisuje scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka za film, nagrada ih je iznenadila, s obzirom na kvalitetu filmova u konkurenciji koji su varirali od eksperimentalnih, igranih, dokumentarnih, animiranih do onih nastalih kombiniranim tehnikama.

- Ivana i ja smo oduševljeni prijemom filma i oboje smo vrlo ponosni što je naša umjetnička vizija obišla mnoge festivale i povezala se s toliko ljudi, rekao je u povodu dobivanja nagrade, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Međunarodni žiri ustvrdio je u obrazloženju kako je  ta poetska stop motion animacija filmski ostavila prostor za promišljenu interpretaciju, umanjujući razliku između ljudske i životinjske svijesti.

- Film upućuje na jedno od najbitnijih pitanja s kojima se trenutno susreće čovječanstvo, a to je naša problematična veza s prirodom. Istražujući misli kakve svi imamo, ovaj će vas film prožeti prizorima koje nikada nećete zaboraviti, ocijenio je.

Nastao u produkciji Bonobostudija, film ‘Udahnut život’, imao je svjetsku premijeru u svibnu ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Oberhausenu, i otad je prikazan, među ostalim, na festivalima animiranih filmova u Annecyju, Zagrebu i Valletti.

Na 32. izdanju Filmskog festivala Exground u Wiesbadenu, koji se održao od 15. do 24. studenog, prikazan je među više od 200 dugometražnih i kratkometražnih naslova.

Imbued Life - TRAILER from Bonobostudio on Vimeo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!