140 umjetničkih djela iz Zbirke Infeld izloženo na Krku

09.07.2019.

12:33

Autor: Danijela Minić/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U Kulturnom centu Infeld u Dobrinju na otoku Krku otvorena je izložba 'Umjetnička blaga'. Riječ je o djelima iz privatne zbirke umjetnina obitelji Petra Infelda i njegove majke Margarethe.
U Kulturnom centu Infeld u Dobrinju na otoku Krku otvorena je izložba 'Umjetnička blaga'. Riječ je o djelima iz privatne zbirke umjetnina obitelji Petra Infelda i njegove majke Margarethe. U fundusu zbirke više je od tri tisuće umjetnina, među kojima je i znatan broj djela hrvatskih autora.

Dio njih svake godine predstavljaju i u Dobrinju gdje Kulturni centar Infeld tradicionalno prve subote u srpnju otvara svoja vrata zaljubljenicima u umjetnine. Ove godine zbirka donosi 140 radova 42 umjetnika.

- Jedan od bisera koji me jako veseli, jer je Ivan Generalić ikona hrvatskog naivnog slikarstva, je i slika 'Obješeni pijetao' koja je sada u mom privatnom vlasništvu i na nju sam posebno ponosna, napominje vlasnica zbirke Zdenka Infeld.

Uz Generalićeva 'Obješenog pijetla' zastupljeni su i važni predstavnici austrijske umjetničke scene te serija djela velikana Zlatka Price koja predstavljaju misterij žene, njezin karakter i eleganciju.

- Naglasak izložbe nalazimo u sedam djela iz serije 'Opatijski kišobrani' svjetski poznatog i cijenjenog hrvatskog slikara Zlatka Price koji je živio i radio u Rijeci, ističe kustosica izložbe Yordanka Weiss.

Centar u Dobrinju tako upotpunjuje kulturnu i turističku ponudu otoka: Kulturni centar Infeld nam jako puno znači i zbog promocije same općine, ali se izvanredno uklapa u Dobrinjski kaštel koji je sam po sebi na neki način grad kulture i glagoljice, kaže načelnik općine Dobrinj Neven Komadina.

Izložba 'Umjetnička blaga' ostaje otvorena do kraja rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!