150. rođendan A.G. Matoša slavi se i na Hrvatskom radiju

03.06.2023.

07:12

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Dražen Šivak kao A.G.Matoš

Dražen Šivak kao A.G.Matoš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

13. lipnja obilježit će se 150 godina od rođenja jednog od najvećih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša. Tim povodom Hrvatska radiotelevizija priprema veliki projekt.

Kako će ga obilježiti Hrvatski radio doznali smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u kojoj smo ugostili urednicu Programskog odjela kultura Hrvatskoga radija Gordanu Ostović i Ladu Martinac Kralj iz Odjela drama Hrvatskoga radija:

Hrvatski radio priprema posebni program koji će se emitirati na dva radijska kanala:

- Na Prvom programu Hrvatskoga radija posebnu ćemo emisiju na Matošev rođendan emitirati od 20 sati do ponoći, najavila je kolegica Gordana Ostović.

Na Trećem programu Hrvatskoga radija rezerviran je, pak, termin od 16,30 sati do 19 sati.

- U goste nam dolazi sam Matoš, kojega će utjeloviti glumac Dražen Šivak. Njega će intervjuirati Željka Ogresta. To je citatni intervju koji je sastavljen od Matoševih misli i pogleda, i govori o bitnim točkama u njegovom životu, rekla je Lada Martinac Kralj.

Emitirat će se i radio igra "Klobuk, ljubav i dubljina", zatim "Pariška kronika" - feljtonistički zapis o Matoševom životu u Parizu, potom radio drama "Mladi Gustl i moć savjesti", radio igra "Cvijet s raskršća", te ulomak iz dokumentarno-igranog zapisa prema Matoševom putopisu "Oko Lobora", a njegovu će poeziju čitati Franjo Kuhar i Vanda Vinter.

Prvi program će u drugom bloku reprizirati dio emisija s Trećeg, a u prvom dijelu, do 22 sata, donosi razgovor s akademkinjom Dubravkom Oraić Tolić o Matoševom životu u Beogradu, Parizu i Ženevi, te njegovom kontroverznom odnosu prema ženama - feministicama, zatim razgovor s pjesnikom i književnim kritičarem Krešimirom Bagićem o polemikama s Tinom Ujevićem, urednikom Milanom Marjanovićem te o Matoševoj etici patriotizma.

Čut ćemo i izjave ministrice kulture Nine Obuljen Koržonek, saborskih zastupnika o Matošu i njegovom značaju i uglazbljene Matoševe pjesme.

Inače, taj 13. lipnja 1873. kad se Matoš rodio bio je petak trinaesti. Odmah nakon njegovog rođenja, babica je rekla Matoševoj majci: "Ovaj vaš mali bit će veliki čovjek, njegovo će se ime mnogo spominjati, ali - mnogo će i trpjeti."

I Hrvatska televizija uključena je u ovaj projekt obilježavanja 150. godišnjice rođenja Antuna Gustava Matoša. Na HTV-u smo već emitirali emisiju Što je klasik? o Matošu, u kojoj smo ugostili akademkinju Dubravku Oraić Tolić, a druga o Matošu, u kojoj će gost biti Zdravko Zima, ide najesen.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!