11:56 / 24.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

21. Festival sv. Marka

Pavao Mašić, orguljaš crkve sv. Marka i umjetnički voditelj Festival sv. Marka

Pavao Mašić, orguljaš crkve sv. Marka i umjetnički voditelj Festival sv. Marka

Foto: - / -

Na sedam koncerata, od 25. travnja do 7. svibnja, nastupit će brojni hrvatski i inozemni glazbenici od kojih će neki proslaviti vrijedne jubileje.
Na sedam koncerata, od 25. travnja do 7. svibnja, nastupit će brojni hrvatski i inozemni glazbenici od kojih će neki proslaviti vrijedne jubileje.

Festival počinje na blagdan sv. Marka, 25. travnja, svečanom koncelebriranom misom u 18 sati koju će predvoditi dr. Denis Barić. Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača uz orguljaša Pavla Mašića tijekom obreda izvest će Hrvatsku misu u h-molu  Josipa Vrhovskog.

Nakon svečanog otvaranja u crkvi sv. Marka Festival seli u Hrvatski glazbeni zavod (HGZ), gdje će Zagrebački kvartet obilježiti 100. obljetnicu svog prvoga koncerta. U suorganizaciji Festivala sv. Marka i Zagrebačkog kvartet, glazbenici će na koncertu, koji počinje u 20 sati, izvesti isti program koju je izveden i na njihovom prvom koncertu prije točno 100 godina – 25 . travnja 1919. Svi posjetitelji HGZ-a čut će djela Josepha Haydna, Petra Iljiča Čajkovskog i Antonína Dvořáka.

Osim Zagrebačkog kvarteta vrijedne obljetnice u sklopu festivala obilježit će i poznati hrvatski umjetnici Pavica Gvozdić i Pavao Mašić.

Renomirana hrvatska pijanistica Pavica Gvozdić koncertom u nedjelju, 28. travnja u HGZ-u, proslavit će 60. obljetnicu umjetničkog djelovanja. Na programu su djela skladatelja s prve polovice 19. stoljeća – Roberta Schumanna, Franza Schuberta i Frédérica Chopina.

Nagrađivani hrvatski orguljaš Pavao Mašić koncertom u petak, 3. svibnja, od 20 sati u crkvi sv. Marka obilježit će 20. obljetnicu djelovanja kao orguljaša upravo u toj crkvi u koju je stigao u godini kada je započela njena temeljita obnova u sklopu koje su kao kruna 2011. obnovljene i orgulje. Na programu su djela J. S. Bacha i O. Messiaena.

Na Festivalu  će još nastupiti Solisti bazilike sv. Marka u Veneciji Cappella Marciana (29. travnja u crkvi sv. Marka), koncert majstor Zagrebačke filharmonije Orest Shourgot (2. svibnja u HGZ-u), Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača uz violinistu Marka Žepića, sopranisticu Anu Jembrek i orguljaša Pavla Mašića (6. svibnja u crkvi sv. Marka) te laureat Samoborske glazbene jeseni 2017., pijanist Ivan Vihor (7. svibnja u Muzeju Mimara).

Ulaz na sve koncerte, osim onog Zagrebačkog kvarteta, je slobodan.

Umjetnički voditelj Festivala sv. Marka  Pavao Mašić najavio je festival u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!