11:29 / 04.11.2020.

Autor: Ana Papec/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

25 godina umjetničkog rada Hrvoja Marka Peruzovića

-

-

Foto: - / -

25 radova za 25 godina umjetničkog rada akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića izloženo je na izložbi pod nazivom ‘Arbor Vitae’ u Čakovcu.
25 radova za 25 godina umjetničkog rada akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića. Riječ je o izložbi pod nazivom ‘Arbor Vitae’ na kojoj se predstavlja dio iz bogatog umjetnikova stvaralaštva posvećenog prirodi, životinjama i ženskom tijelu.

Izložba ‘Arbor vitae’ u Čakovcu nadograđeni je isječak prošlogodišnje ‘Retrospektive’, kojom je slikar Hrvoje Marko Peruzović obilježio 25 godina stvaralaštva.

- To je neki moj uobičajeni rekvizitorij i odabir tema. Ja se uvijek bavim istim temama tijekom već više od 25 godina aktivnog izlaganja. To su uglavnom aktovi ženskog tijela, stabla i nekakav taj fantazmagorični životinjski svijet, kaže Hrvoje Marko Peruzović.

Upravo ‘Stablo života’ simbolizira bijeg od svakodnevice te nas šalje u prirodu i među životinje. Taj ga je motiv pratio u svim fazama umjetničkog stvaranja.

- Stablo je zapravo na neki način personifikacija života i ono osim što je samo živo, omogućuje i život ostalim živim bićima kao što su životinje i kao što su ljudi, dodaje Peruzović.

Kustosica izložbe Iva Koerbler ističe da Peruzović na vrlo referentan način pokazuje da današnjem čovječanstvu fali duhovna vertikala i da ju možemo pronaći kroz više načina, kroz pravu ljubav prema ženi i Bogu.

Svojim slikama on nastoji potaknuti publiku na promišljanje o spoznaji svijeta.

- Koliko smo ljudi i na kojim planovima se možemo dokazati i pokazati da smo humani, bez obzira na to je li to preko ljubavi međusobne, ljubavi prema prirodi ili ljubavi prema preobrazbama na koje smo ovih dana prisiljeni, komentira Marina Kukolić, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti u Centru za kulturu Čakovec.

Izloženo je 25 radova posvećenih prirodi, životinjama i ženskome tijelu, a izložba se može razgledati do 15. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!